StoryEditor

Banská Bystrica chce rozširovať trolejbusovú dopravu

18.05.2007, 08:10
Autor:
TASRTASR

Nosným dopravným systémom mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Banskej Bystrici bude trolejbusová doprava. Napriek tomu, že trolejbusy v meste pod Urpínom od začiatku minulého roka nepremávajú a tamojší Dopravný podnik mesta Banská Bystrica, a. s., nemá zatiaľ licenciu na tento druh dopravy, primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor je presvedčený, že po jej získaní vybudujú trolejbusovú trakciu aj na najväčšie banskobystrické sídlisko Rudlová-Sásová.
Zámerom mesta je však prepojiť mesto trolejbusovou dopravu s mestami Sliač a Zvolen. Ešte predtým musí Banská Bystrica vyriešiť majetkové vzťahy so SAD BBDS, a. s., Banská Bystrica, ktorá vlastní podstatnú časť terajšej trolejbusovej trakcie, trolejbusy i depo. Financie na rozšírenie trolejbusovej dopravy by sa dali podľa Saktora získať z fondov Európskej únie, ktorá veľmi "tlačí" na využívanie elektriny, plynu, bioplynu a ďalších alternatívnych zdrojov v MHD. Za príklad označil slovinské mesto Ľubľana, ktoré komplexne prechádza na trolejbusovú MHD a chce ju vybudovať z eurofondov.
"Som presvedčený o tom, že pri dobrom lobingu je možné získať financie na projekt dostavby trolejbusovej dopravy na sídlisko Rudlová-Sásová. Ambíciou je, že by sa dala dotiahnuť až do kúpeľov Sliač. To znamená, že by sa prepojila veľká, široká 26-kilometrová zóna trolejbusovou dopravou a obslúžilo by sa aj letisko v Sliači. A do tohto regiónu by prišla značná suma peňazí, pretože sa to dá prefinancovať všetko zo zdrojov Európskej únie," povedal Saktor.
Primátor Saktor zdôraznil, že Banská Bystrica deklarovala spolu s Banskobystrickým samosprávnym krajom a mestami Sliač a Zvolen ambíciu vybudovať spolu po Bratislave a Košiciach na Slovenskú tretie metropolitné centrum. Preto je jedným zo zámerov potiahnuť trolejbusovú dopravu z Banskej Bystrice do Zvolena cez Sliač.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:51