StoryEditor

NBS začala dnes predávať pamätné strieborné mince 200 Sk

09.01.2007, 09:16
Autor:
TASRTASR

Národná banka Slovenska (NBS) začala dnes predávať pamätné strieborné mince 200 Sk vydané pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Maximiliána Petzvala - fyzika, matematika, univerzitného profesora, vynálezcu, priekopníka modernej optiky a fotografie, významného predstaviteľa európskej vedy a techniky 19. storočia.
Na líci mince je uprostred mincového poľa zobrazený dagerotypický prístroj s objektívom vyrobeným podľa Petzvalových výpočtov, v pozadí schéma optickej sústavy objektívu. Pri hornom okraji mince je názov štátu SLOVENSKÁ REPUBLIKA a vpravo pri spodnom okraji letopočet razby 2007. Vpravo od statívu fotografického prístroja sa nachádza štátny znak, vľavo nominálna hodnota mince 200 Sk.
Na rube mince je zobrazený portrét Jozefa Maximiliána Petzvala s časťou schémy objektívu, v ktorej je umiestnený matematický vzorec. Pri hornom okraji mince je meno a priezvisko JOZEF MAXIMILIÁN PETZVAL, pri spodnom okraji mince sú letopočty jeho narodenia a úmrtia 1807 1891.
Autorom výtvarného návrhu mince je Karol Ličko. Mince vyrobila Mincovňa Kremnica.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 03:06