StoryEditor

PMÚ nesúhlasí s koncentráciou Carrefouru a Tesca

05.01.2007, 10:40
Autor:
SITASITA

Odbor koncentrácií Protimonopolného úradu SR (PMÚ) svojím rozhodnutím z 29. decembra minulého roka zakázal koncentráciu Tesca a Carrefouru. "Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné a je možné sa voči nemu odvolať do 15 dní odo dňa doručenia," povedala hovorkyňa PMÚ Alexandra Bernáthová.
Ako ďalej informovala, v danom prípade úrad posudzoval takzvanú horizontálnu koncentráciu konkurenčných spoločností. Tesco malo totiž na základe Zmluvy o kúpe a predaji akcií získať nad Carrefourom nepriamu kontrolu.
Úrad analyzoval dopady koncentrácie na tri lokálne relevantné trhy. Ide o trh maloobchodného predaja každodenného spotrebného tovaru v hypermarketoch, supermarketoch a diskontných obchodoch v mestách Bratislava, Žilina a Košice. Na týchto trhoch sa totiž podľa PMÚ prekrývajú aktivity oboch spoločností. "Na uvedených relevantných trhoch má podnikateľ Tesco vedúce postavenie, jeho najbližším konkurentom je podnikateľ Carrefour, pričom existuje podstatný odstup v postavení zostávajúcich podnikateľských subjektov na relevantných trhoch," objasnila Bernáthová.
Kvôli existujúcej štruktúre jednotlivých lokálnych trhov, vysokým bariéram vstupu na trh, nasýtenosti relevantných trhov a neexistencii potenciálnej konkurencie by sa podľa PMÚ v prípade realizácie koncentrácie vytvorilo alebo posilnilo dominantné postavenie podnikateľa Tesco. "Tesco by tak nebolo vystavené podstatnej hospodárskej súťaži a vzhľadom na svoju ekonomickú silu by sa mohlo správať nezávisle vo vzťahu k dodávateľom, spotrebiteľom a konkurentom," zdôvodňuje svoje rozhodnutie PMÚ.
Spoločnosť Tesco navrhla v rámci podmienok a povinností v súvislosti s koncentráciou odpredaj niektorých prevádzok a identifikovala potenciálnych kupujúcich prevádzaného podnikania. "Úrad preverovaním zistil, že neexistujú takí podnikatelia, ktorí majú dostatočné zdroje a skúsenosti na to, aby pôsobili ako konkurenčné subjekty schopné vyvíjať súťažný tlak na spoločnosť Tesco," uviedla Bernáthová. Podľa PMÚ existuje vysoké riziko, či v predmetnom prípade existuje vhodný kupujúci pre navrhované prevádzané podnikanie. Tesco koncentráciu prevádzok spoločností na Slovensku a v Českej republike oznámilo už v roku 2005, kedy sa týmto prípadom začala zaoberať Európska komisia. Tá napokon v decembri 2005 aj odsúhlasila plány spoločnosti Tesco na kúpu hypermarketov Carrefour v Českej republike s tým, že koncentráciu prevádzok na Slovensku na žiadosť PMÚ posúdi slovenská strana.
Plán spoločnosti Tesco spočíval vo výmene obchodov medzi oboma firmami tak, že sa stiahnu z krajín, kde majú nízky podiel na trhu, a posilnia svoje pozície inde. Tesco, najväčší britský maloobchodný reťazec, chcel Carrefouru predať šesť obchodov a dve stavebné parcely na Taiwane a doplatiť 57,4 mil. eur, ako to firma oznámila koncom septembra 2005. Výmenou malo Tesco získať 11 hypermarketov Carrefour v ČR a štyri na Slovensku.
Spoločnosť Carrefour Slovensko, a.s. vykázala v roku 2005 pokles tržieb za predaj tovaru o takmer 5 % na 4,239 mld. Sk. Spoločnosť Tesco Stores SR, a.s. ukončila rok 2005 s celkovým obratom vo výške 22,1 mld. Sk bez dane z pridanej hodnoty. V porovnaní s predchádzajúcim rokom tak zaznamenalo Tesco na Slovensku nárast obratu o 15 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:27