StoryEditor

Slovensko odpustí Iraku miliardový dlh

21.12.2005, 14:03
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo financií SR pripravilo návrh dvoch variantov na vysporiadenie špeciálnej pohľadávky SR voči Irackej republike vo výške 145 miliónov USD, ktorý dnes vzala vláda SR na vedomie. Podľa oboch návrhov Slovensko by odpustilo Iraku 80 % pohľadávky.

Ministerstvo financií (MF) SR pripravilo návrh dvoch variantov na vysporiadenie špeciálnej pohľadávky SR voči Irackej republike vo výške 145 miliónov USD, ktorý dnes vzala vláda SR na vedomie.
Podľa prvého by SR odpustila Iraku 80 % pohľadávky, pričom 20 % by malo byť splatených okamžite. Druhou možnosťou je odpustenie 80 % a splácanie zvyšných 20 % počas troch rokov s 5-% ročným úročením. Podľa MF SR Irak tento návrh neakceptoval. Má pripravenú vlastnú predstavu s tromi fázami a v rámci nich s viacerými variantmi splácania. SR by tak získala prvú hotovostnú splátku až na začiatku roka 2009 vo výške 166 312 USD, resp. 84 182 USD v závislosti od časového obdobia vstupu do tretej fázy splácania. Celkový dlh by sa splatil až v roku 2028.
MF SR konštatuje, že Iracká republika je ochotná uzatvoriť zmluvu o vysporiadaní pohľadávky voči SR podľa modelu Parížskeho klubu, z ktorého vychádza jej návrh. Z jeho analýzy vyplýva, že ide o administratívne náročný spôsob vysporiadania pohľadávky. V predmetnom návrhu je istá miera nejasností kedy nastanú jednotlivé fázy vysporiadania, nakoľko tieto fázy závisia aj od budúceho vývoja v Irackej republike z ekonomicko-politického hľadiska. Rezort financií upozorňuje na to, že SR nie je členom Parížskeho klubu, a teda uzatvorením zmluvy by bol vytvorený precedens v prípade ďalšieho vývoja pri vysporiadaní pohľadávok Slovenskej republiky voči iným štátom.
Špeciálna pohľadávka vznikla na základe Dohody o dodávkach špeciálneho materiálu uzatvorenej medzi bývalou Československou socialistickou republikou a Irackou republikou v roku 1986. Jej predmetom boli dodávky špeciálnej techniky a príslušenstva vo výške 500 miliónov USD.
(1 USD = 31,680 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 19:19