StoryEditor

Zdaňovanie ziskov monopolov a bánk by podľa Béreša z PSS nebolo správne

10.07.2006, 15:49
Autor:
TASRTASR

Zaviesť vyššie zdaňovanie ziskov monopolov a bánk, ako platí v súčasnosti, by podľa predsedu predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne (PSS), a. s., Bratislava, Imricha Béreša "nebolo správne".
Podľa neho hoci pred parlamentnými voľbami strana SMER-SD dlhodobo obhajovala cieľ - zdaniť enormne vysoké zisky monopolov a bánk 25-% sadzbou za predpokladu, že sa strana dostane do novej vlády - je to po nástupe ministra financií SR Jána Počiatka, ktorý s týmto opatrením neráta, zrejme spochybniteľné.
Béreš pre TASR ďalej pripomenul, že dnes je ťažko vyjadriť sa k otázke zmeny sadzby na daň monopolov a bánk, hoci strana SMER-SD pred voľbami deklarovala svoje isté pozície. Hneď po nástupe do úradu Počiatek v rozpore s týmito predvolebnými vyhláseniami strany SMER-SD vyjadril iný názor na uvedenú problematiku. Podľa Béreša to platí aj pre rovnú daň, ktorú SMER-SD plánoval zrušiť, ale Počiatek ju pravdepodobne zachová, čo však neznamená, že každý bude zo svojej výplaty štátu odvádzať rovnako. Uvažuje sa, že skupiny obyvateľstva s nižšími príjmami budú mať nárok na vyššiu odpočítateľnú položku ako skupiny s vysokými príjmami. "Musíme si počkať na programové vyhlásenie vlády (PVV), ktoré by malo tieto avizované kroky v oblasti zdaňovania monopolov a bánk presnejšie špecifikovať," povedal Béreš s dovetkom: "uvidíme, aká bude v tejto otázke koaličná zhoda či nezhoda."
"Myslíme si, že by nebolo vôbec správne, aby sa banky a monopoly zdaňovali inou daňovou sadzbou ako ostatné právnické subjekty," uviedol Béreš na záver.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:48