StoryEditor

Dôvera v priemysle na Slovensku prvýkrát v tomto roku klesla

29.04.2005, 09:48
Autor:
TASRTASR
Indikátor dôvery v priemysle na Slovensku v apríli oproti marcu klesol o 3,3 percentuálneho bodu (p.b.) na úroveň 7,7 p.b. Jeho prvý tohtoročný medzimesačný pokles ovplyvnili nepriaznivé očakávania dopytu po priemyselnej produkcii a očakávania jej poklesu na najbližšie 3 mesiace.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR, v apríli respondenti optimisticky hodnotili trend priemyselnej produkcie, keď konjunkturálne saldo vzrástlo oproti marcu o 7 p.b. a dostalo sa o 6 bodov nad dlhodobý priemer. Rast produkcie očakávajú najmä podniky zaoberajúce sa výrobou inde neklasifikovanou a výrobou dopravných prostriedkov, z regionálneho hľadiska najmä v Bratislavskom a Trenčianskom kraji.
Klesajúci trend produkcie predpokladajú podniky vo výrobe elektrických a optických zariadení a v ťažobnom priemysle. Vo vyjadreniach o súčasnej úrovni celkového dopytu sa 83 % priemyselných producentov prikláňa k názoru, že úroveň dopytu po produkcii je dostatočná. Negatívne ju hodnotí 14 % respondentov a 3 % považujú úroveň dopytu za viac ako dostatočnú.
Z hľadiska veľkostnej štruktúry negatívne hodnotia vývoj dopytu najmä podniky s 250 až 999 zamestnancami. Úroveň zahraničného dopytu pokladá za dostatočnú 82 % exportérov. Najväčšími pesimistami sú podniky, ktoré sa zaoberajú výrobou potravín, nápojov a produkciou celulózy, papiera a výrobkov z papiera.
Saldo zásob hotových výrobkov v apríli pokleslo oproti marcu o 4 p.b. na najnižšiu úroveň za posledných 9 mesiacov. Až 90 % respondentov považuje svoje zásoby za primerané, ako vyššie ich hodnotí 6 % podnikov, za nízke ich pokladajú 4 % producentov. Nízke zásoby evidujú respondenti v odvetví výroby strojov a zariadení a výroby inde neklasifikovanej.
V nasledujúcich 3 mesiacoch očakávajú respondenti v porovnaní s marcom pokles priemyselnej produkcie. Rast produkcie predpokladá 46 % respondentov, a to vo výrobe dopravných prostriedkov, ostatných nekovových minerálnych výrobkov a spracovaní dreva. Produkciu na úrovni marca očakáva 41 % opýtaných, 13 % ráta s jej poklesom. Z územného hľadiska sú najväčšími optimistami výrobcovia z Trnavského a Banskobystrického kraja.
Podľa aprílových prognóz očakáva 16 % respondentov zvýšenie cien priemyselných výrobkov v období najbližších 3 mesiacov. Pokles cien svojich produktov predpokladá 14 % respondentov. Ceny klesnú najmä v odvetví výroby kovov a kovových výrobkov, kde až 65 % výrobcov plánuje ich zníženie.
Respondenti v priemysle v nasledujúcich 3 mesiacoch očakávajú zníženie zamestnanosti, keď konjunkturálne saldo v apríli oproti marcu pokleslo o 6 p.b. O znižovaní počtu zamestnancov uvažujú predovšetkým podniky v ťažobnom priemysle a vo výrobe elektriny, plynu a vody. Naopak, prijímanie nových zamestnancov plánujú najmä výrobcovia vo výrobe inde neklasifikovanej, podľa regiónov hlavne v Nitrianskom kraji.
V hodnotení faktorov obmedzujúcich priemyselnú produkciu uviedlo 44 % respondentov iné faktory, napríklad dovoz lacných konkurenčných výrobkov, nízku kúpyschopnosť obyvateľstva a rast cien surovín. Súčasnú produkčnú kapacitu považuje 90 % podnikov za dostatočnú. Na základe objednávok majú podniky zabezpečenú prácu v priemere na 7 mesiacov. V nasledujúcich 3 mesiacoch 28 % priemyselných podnikov očakáva zvýšenie dopytu po produkcii. Najviac vzrastie dopyt u výrobcov ostatných nekovových minerálnych výrobkov, výrobcom výrobkov z gumy a plastov a spracovateľom dreva a producentom výrobkov z dreva.
Viac ako polovica priemyselných výrobcov očakáva rast exportu, hlavne výrobcovia dopravných prostriedkov a ostatných nekovových minerálnych výrobkov, zníženie exportu očakáva desatina respondentov, najmä vo výrobe elektriny, plynu a vody.
Priemyselné firmy využívali výrobné kapacity v apríli v priemere na 84 %. Výsledky prieskumu ukazujú, že pozícia podnikov v domácom konkurenčnom prostredí sa udržuje prevažne na stabilnej úrovni. Najväčší tlak domácej konkurencie pociťovali v posledných 3 mesiacoch najmä výrobcovia potravín a nápojov. Konkurenčná pozícia na zahraničných trhoch je v prevažnej miere stabilná.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. jún 2024 12:26