StoryEditor

Čína potvrdila, že chce výrazne znížiť energetickú spotrebu

08.03.2007, 07:18
Autor:
TASRTASR

Čína potvrdila svoj cieľ výrazne znížiť v budúcom roku energetickú spotrebu, ako aj objem emisií. Krajina za rýchly ekonomický rast platí "príliš vysokú" cenu, zdôraznil na výročnej konferencií Čínskeho ľudového kongresu minister pre reformy a rozvoj Ma Kai. Po minuloročnom 10,7-% hospodárskom raste by mal čínsky hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku vzrásť o niečo menej. Ma Kai zároveň odmietol varovania zo zahraničia, že rozmach Číny predstavuje nebezpečenstvo pre globálnu energetickú bezpečnosť. "Nie je to opodstatnené," vyhlásil minister.
Čína v prepočte na 1 obyvateľa spotrebuje menej ako polovicu ropy, ktorá sa spotrebuje na celom svete. V porovnaní s Američanmi je to menej ako jedna desatina. Krajina tiež dováža iba 100 kg ropy na obyvateľa, zatiaľ čo celosvetový priemer je na úrovni 400 kg. Dovoz ropy do USA predstavuje dokonca až 2,1 ton na obyvateľa. "Kvôli tomu si neviem predstaviť, ako môžme podľa niektorých predstavovať hrozbu pre globálnu energetickú bezpečnosť. V porovnaní s inými krajinami je spotreba ropy, ako aj jej dovoz nižší," povedal Ma Kai.
Cieľ vlády, do roku 2010 znížiť energetickú spotrebu meranú na ekonomickom raste o 20 %, ako aj znížiť objem vyprodukovaných emisií o 10 %, zostáva v platnosti, i keď v minulom roku Čína v jeho plnení výrazne zlyhala.
Po turbulenciách na čínskych akciových trhoch a následných prepadoch a stratách na ostatných svetových burzách Ma Kai povedal, že čínske trhy sú ešte "relatívne malé" a nemôžu tak byť za tento vývoj zodpovedné. Podľa neho je nemožné, aby vývoj na čínskych akciových trhoch mal celosvetový dopad.
Minister aj v tomto roku počíta so stabilným a rýchlym rastom čínskeho hospodárstva. Už v roku 2006 sa podľa neho stabilita ekonomiky zlepšila.
Dá sa však očakávať, že predpokladaný cieľ vlády dosiahnuť v tomto roku 8-% hospodársky rast krajina opäť prekoná. Svetová banka očakáva, že HDP Číny sa v tomto roku zvýši o 9,6 %. Rast ekonomiky vyšší ako 10-% Čína zaznamenala už 4 roky po sebe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:34