StoryEditor

Európske regulačné úrady schvália fúziu Euronextu a NYSE

05.12.2006, 11:40
Autor:
TASRTASR

Európske regulačné úrady nebudú nič namietať proti navrhovanej fúzii Euronextu a NYSE. Tým sa otvára cesta pre dokončenie fúzie, ktorá vytvorí transatlantickú burzovú alianciu.
Konečné rozhodnutie európskych regulačných úradov, pod ktoré spadá Euronext, bude závisieť na niektorých záväzkoch a zárukách zo strany prevádzkovateľov spomínaných búrz. Menom komisie európskych regulačných úradov to vo svojom stanovisku uviedol holandský finančný dohľad AFM.
Vedenie paneurópskeho burzového operátora Euronext v júni prijalo návrh na prevzatie americkou skupinou NYSE Group za 7,78 miliardy EUR, čo je v prepočte asi 276,6 miliardy SKK. Nová spoločnosť bude mať názov NYSE Euronext a bude prvým skutočne globálnym akciovým trhom s trhovou hodnotou okolo 15 miliárd EUR. Výkonný riaditeľ Euronextu Jean-Francois Théodore povedal, že obe spoločnosti sú blízko k schváleniu fúzie zo strany amerického burzového dohľadu SEC.
Kancelárie NYSE Euronext budú v súčasnej centrále NYSE Group v New Yorku a centrály pre európske obchodné aktivity budú v doterajších centrálach Euronextu v Paríži a Amsterdame. Derivátová burza bude umiestnená v Londýne. Výkonným riaditeľom zlúčenej spoločnosti sa stane výkonný riaditeľ NYSE John Thain. Euronext a NYSE navrhujú, aby jej európske operácie, ktoré zahŕňajú burzy v Paríži, Amsterdame, Lisabone a Bruseli a londýnsku derivátovú burzu Euronext.Liffe, spravovala holandská spoločnosť. Týmto spôsobom ich chcú udržať mimo dosah americkej legislatívy, ako je napríklad zákon Sarbanes-Oxley. Ten upravuje požiadavky týkajúce sa finančných výkazov a auditov pre verejne obchodované spoločnosti, ktoré podnikajú v USA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 06:24