StoryEditor

Maďari by radi videli v oblasti Szigetközu dvojnásobok vody

26.05.2006, 12:15
Autor:
TASRTASR

Maďari by na základe výsledkov monitorovania Malého Žitného ostrova (Szigetközu) radi videli dvojnásobok terajšieho množstva vody púšťaného do Starého koryta Dunaja. Vyplýva to z vyjadrení na dvojdňovej vedeckej konferencii v maďarskom Mosonmagyaróvári, ktorá sa za účasti ministrov ochrany životného prostredia SR a Maďarska Lászlóa Miklósa a Miklósa Persányiho začala vo štvrtok.
Na podujatí, ktorého cieľom je sumarizovať výsledky monitorovania Malého Žitného ostrova v ostatných 10 rokoch, sú prítomní členovia pracovnej skupiny Malého Žitného ostrova Maďarskej akadémie vied (MTA) a experti oboch krajín.
Ministri Miklós a Persányi zhodne vyjadrili nádej, že sa čoskoro ukončí séria rokovaní medzi SR a Maďarskom o uplatnení rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora v Haagu. Podľa maďarského denníka Népszabadság šéfovia rezortov ochrany životného prostredia súčasne konštatovali, že skutočné výsledky pre Malý Žitný ostrov priniesli iba dočasne púšťané zvýšené objemy vody.
Predsedovia rozvojových združení oblasti Szigetközu pred konferenciou vo vyhlásení požadovali praktické využitie výsledkov monitoringu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:22