StoryEditor

EK rozhodne o emisných plánoch 11 krajín, vrátane SR

28.11.2006, 10:40
Autor:
SITASITA

Európska komisia (EK) v stredu rozhodne, či príjme alebo zamietne plány na rozdelenie emisných povolení pre obdobie rokov 2008 až 2012, ktoré zahrňujú viac ako 60 percent tovární celého systému Európskej únie (EÚ) pre obchodovanie s emisiami. Tieto s napätím očakávané rozhodnutia sa týkajú aj Slovenska. EK bude rozhodovať o plánoch 11 krajín únie - Veľkej Británie, Francúzska, Írska, Litvy, Lotyšska, Luxemburska, Malty, Nemecka, Grécka, Slovenska a Švédska. Uviedla to v pondelok Barbara Helfferichová, hovorkyňa európskeho komisára pre životné prostredie Stavrosa Dimasa.
Veľký počet krajín zahrnutých do prvého kola rozhodovania pre obchodné obdobie 2008 až 2012 odráža snahu komisie vyslať na trh jasný signál o dôveryhodnosti celého systému. Plán obchodovania s emisiami EÚ je kľúčový nástroj pre dosiahnutie cieľov zníženia emisií skleníkových plynov podľa Kjótského protokolu. Plán stanoví limit množstva oxidu uhličitého (CO2), ktoré môžu veľkí znečisťovatelia ovzdušia ako elektrárne alebo ropné rafinérie vypúšťať. Firmy potom môžu nakupovať alebo predávať povolenia na emisie CO2 podľa toho, či znečisťujú viac alebo menej oproti stanovenému limitu. Údaje za rok 2005 však ukázali, že vlády krajín EÚ vydali podnikom viac emisných povolení, ako bolo treba, čo viedlo ku krachu ceny CO2 na trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:14