StoryEditor

Rast ekonomiky by mal v SR kulminovať v roku 2007

14.11.2005, 16:02
Autor:
TASRTASR
Októbrová revízia odhadov ekonomického vývoja na roky 2005 až 2008 z dielne Ministerstva financií (MF) SR potvrdzuje pozitívny makroekonomický vývoj, ktorý neprináša riziká pre plnenie strednodobých fiškálnych cieľov.

Októbrová revízia odhadov ekonomického vývoja na roky 2005 až 2008 z dielne Ministerstva financií (MF) SR potvrdzuje pozitívny makroekonomický vývoj, ktorý neprináša riziká pre plnenie strednodobých fiškálnych cieľov.
Aktualizovaná prognóza potvrdzuje, že ekonomika SR má dobré predpoklady pre dosahovanie relatívne vysokého reálneho rastu v celom sledovanom horizonte, ročne priemerne na úrovni 5,4 %. Dynamika rastu je udržateľná - reflektuje kvalitatívne zmeny v ekonomike, rast celkovej produktivity, zvyšovanie potenciálneho produktu a konkurencieschopnosti. Rast hrubého domáceho produktu (HDP) by mal kulminovať v roku 2007 nad úrovňou 6 %, keď sa bude kumulovať vplyv viacerých pozitívnych vonkajších faktorov - ako je rast ekonomík dôležitých obchodných partnerov SR, efekty z prílevu priamych zahraničných investícií a vyššie čerpanie a prínosy európskych fondov.
Udržateľný ekonomický rast bude vytvárať aj viac pracovných príležitostí a podporí rast zamestnanosti, pri konzervatívnom odhade približne o 0,8 % ročne. Zvyšovanie produktivity práce a znižovanie miery inflácie podľa prognózy vytvorí podmienky pre stabilný rast reálnej mzdy v národnom hospodárstve.
Za najväčšie riziko makroekonomickej, a tým aj fiškálnej prognózy však ministerstvo naďalej považuje vývoj vonkajšieho prostredia najmä hrozba ďalšieho rastu cien ropy a pomalšie tempo oživovania ekonomiky EÚ.
Aktualizácia makroekonomických prognóz a plnenie daní v roku 2005 prispeli k zlepšeniu odhadu daní oproti rozpočtu na roky 2006 až 2008. Negatívna situácia v oblasti sociálnych odvodov však naďalej prináša riziká pre rozpočet. Revízia prognózy daní a odvodov MF SR a nominálneho HDP ako celok ukazuje mierne negatívne riziko pre rozpočet verejnej správy najmä na roky 2007 - 2008. Z dôvodu veľmi malých odchýlok a neistoty okolo odhadov však MF SR neodporúča upravovať rozpočet verejnej správy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 14:06