StoryEditor

Zvyšovanie sadzieb spôsobilo nižší záujem o úvery

29.12.2006, 13:38
Autor:
SITASITA

Koncom júna plánovala hypotekárna maklérska spoločnosť Hypocentrum, a.s. uzatvoriť za celý rok zmluvy v sume 1,2 mld. Sk, avšak tento cieľ zrejme nenaplní. Ku koncu jedenásteho mesiaca sprostredkovala pre klientov hypotekárne a iné úvery na bývanie v objeme vyše 800 mil. Sk a za posledný mesiac v roku predpokladá firma ešte dodatočných 50 až 100 mil. Sk. "Na nenaplnení tohto cieľa sa podpísalo najmä výrazné zvýšenie úrokových sadzieb a ku koncu roka aj očakávané zavedenie štátneho príspevku pre mladých od nového roka," uviedla pre agentúru SITA Miroslava Mitková zo spoločnosti Hypocentrum.
Hypocentrum nepredpokladá v roku 2007 výraznejšie zmeny týkajúce sa produktov či metodiky poskytovania hypotekárnych úverov vzhľadom na to, že viacero noviniek banky zaviedli práve počas roka 2006. "Predpokladá sa ešte mierne zvýšenie úrokových sadzieb, avšak čaká sa aj na zavedenie štátneho príspevku pre mladých," poznamenala Mitková, s tým, že práve s blížiacim sa koncom roka zaznamenala firma zvýšený záujem klientov. Nakoľko je podporu možné získať len za presne stanovených podmienok, pri súčasných cenách nehnuteľností bude podpora podľa Mitkovej využiteľná len pre obmedzené množstvo klientov. Viditeľnou zmenou pre klientov bude v novom roku podľa nej fúzia UniBanky a HVB Bank Slovakia plánovaná približne na marec až apríl 2007.
V roku 2007 plánuje spoločnosť Hypocentrum pokračovať v doterajšej činnosti. "Zmenou je vytvorenie samostatnej spoločnosti na poskytovanie služieb v oblasti poistenia pre našich klientov," uviedla M. Mitková. Na oddelenie činnosti hypotekárneho makléra a poistenia Hypocentrum vytvorilo spoločnosť Vindico Insurance Advisors, a.s., ktorá má licenciu na výkon činnosti poisťovacieho agenta a od 1. januára 2007 bude klientom poskytovať širší servis v oblasti poistenia. V roku 2006 upevnila spoločnosť Hypocentrum pozíciu hypotekárneho makléra v developerských projektoch v spolupráci s partnerskou realitnou kanceláriou Lexxus, a.s. a v roku 2007 sú naplánované ďalšie spoločné projekty.
Spoločnosť Hypocentrum vznikla v decembri 2003 ako prvý hypotekárny maklér na Slovensku. Víziou spoločnosti bolo poskytnúť klientom na jednom mieste komplexné informácie o hypotekárnom financovaní. Hypocentrum je zmluvným partnerom všetkých hypotekárnych bánk a dvoch najväčších stavebných sporiteľní. Od začiatku svojej činnosti obslúžila firma vyše 2 000 klientov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:27