StoryEditor

T. Mikuš: Slovensku hrozí nedostatok elektriny na úrovni 30 % ročnej spotreby

11.10.2005, 16:35
Autor:
TASRTASR

Slovensko bude v priebehu piatich až siedmich rokov trpieť nedostatkom elektrickej energie v objeme viac ako 13 TWh ročne, čo bude predstavovať asi 30 % celoročnej spotreby. Vo svojom vystúpení na 3. energetickom kongrese SR SLOVENERGY ´05 to uviedol predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti a bývalý šéf Slovenských elektrární (SE) Tibor Mikuš.
Nedostatok v inštalovanom výkone podľa neho dosiahne okolo 2 500 MW, v priebehu najbližších 5 rokov prinajmenšom 1 800 MW. Odhadovanú asi tretinu chýbajúcej elektriny v budúcnosti podľa Mikuša nebude schopná doviezť ani v súčasnom stave nadimenzovaná elektrizačná sústava. "Riziká nedostatku, pred ktorými stojí nielen SR ale aj celá Európa, sú veľké. Bohužiaľ s istotou blížiacou sa jednej sa stanú realitou v priebehu 5 až 7 rokov," myslí si Mikuš.
Slovensko podľa neho potrebuje také energetické zdroje, ktoré zabezpečia stabilné dodávky, primeranú cenovú úroveň, budú mať nízky vplyv na životné prostredie a s ohľadom na cenu budú prispievať k stabilite podnikateľského prostredia. "Na to, aby sme takéto zdroje zabezpečili, je potrebná diskusia všetkých odborníkov bez ohľadu na ich politickú príslušnosť. Treba odpolitizovať diskusiu a vrátiť ju tam, kde bola kedysi - do prísne odbornej a vedeckej roviny," konštatoval Mikuš.
Skutočnosť, že energetická politika SR nebola v priebehu posledných 8 rokov novelizovaná, považuje Mikuš za tragédiu a nezodpovednosť. "Ak aj dokument je vypracovaný, tak v parlamentnej demokracii má prejsť parlamentnou rozpravou, pretože je to stratégia rozhodujúca o funkčnosti štátu ako celku na dlhé obdobie," tvrdí Mikuš.
Novú energetickú politiku SR na pondelkovej schôdzi akceptovala Komisia pre energetiku pri Výbore NR SR pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie. Podľa predsedu komisie a šéfa hospodárskeho výboru Jána Rusnáka navrhovaná energetická politika spĺňa kritériá bezpečnosti a efektívnosti, ktoré sú na tento strategický dokument kladené. Jeho príprava sa podľa neho nachádza v záverečnej fáze. "Odborná verejnosť konštatovala, že je to dobrý materiál. Teraz už iba zostáva, aby ho Ministerstvo hospodárstva predložilo na schválenie do vlády," povedal Rusnák. Podľa neho ide o koncepčný materiál strednodobého charakteru, ktorý definuje energetické potreby SR do roku 2020 s výhľadom do roku 2030.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 21:22