StoryEditor

Dzurinda: Vláda SR by sa mohla zaobísť bez ministerstva hospodárstva

25.04.2006, 15:58
Autor:
TASRTASR

O zrušení Ministerstva hospodárstva (MH) SR po parlamentných voľbách uvažuje viacero politických strán. Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda si myslí, že vláda by mohla mať iba 14 ministrov a dokázala by sa zaobísť bez ministerstva hospodárstva.
"Kompetencie tohto rezortu by tak prebrali iné ministerstvá. Napríklad pod ministerstvo pre regionálny rozvoj by mohol spadať cestovný ruch," uviedol premiér na dnešnej odbornej TREND konferencii Finančný manažment 2006 v Bratislave.
Ako ďalej dodal, cieľom SDKÚ by malo byť vytvorenie silného postavenia ministerstva financií, ktoré by zasahovalo nielen do oblastí znalostnej ekonomiky, ale zameralo by sa aj na krajskú a regionálnu úroveň.
Predseda HZDS - LS Vladimír Mečiar s návrhom na zrušenie ministerstva hospodárstva nesúhlasí. Podľa neho má tento rezort reálne opodstatnenie a prerozdeľovanie jeho kompetencií nie je riešením problému, ktorý súvisí so zefektívnením verejnej správy. "To, koľko peňazí ušetríte na verejnej správe, nesúvisí s počtom ministerstiev. Je dôležité, aby bolo jasné, čo chce verejná správa vlastne vykonávať," uviedol Mečiar. Ako ďalej dodal, dobrá verejná správa je taká, ktorá vyjde občana lacno.
So zrušením ministerstva hospodárstva súhlasí aj KDH. Ako však ďalej uviedol podpredseda strany Július Brocka, verejnú správu je možné zlacňovať na každej úrovni.
Podľa Dzurindu by bolo možné napríklad zrušiť Fond národného majetku (FNM) SR. "Telekomunikačný úrad by sa mohol spojiť s Poštovým úradom, to isté by sa mohlo týkať aj Úradu pre verejné obstarávanie a Protimonopolného úradu," uviedol premiér.
SDKÚ navrhuje aj zrušenie postu podpredsedu vlády pre menšiny a zároveň súhlasí so zriadením miesta podpredsedu vlády, ktorý by sa zameriaval na otázku informatizácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 13:31