StoryEditor

Česko-slovenský tandem vedie, a to so 6-% rastom ekonomiky

10.03.2006, 11:00
Autor:
TASRTASR

Česká republika bola vlani v najlepšej kondícii v histórii. So 6-% rastom ekonomiky sa vyrovnala Slovensku, ktoré podobne dynamicky rastie už dlhšie obdobie. A práve spolu so Slovákmi si ČR drží prvenstvo v regióne. Ostatné štáty, s ktorými sa české hospodárstvo obvykle porovnáva, totiž rástli menej. Poľsko iba nepatrne presiahlo 3-% hranicu, Maďarsko 4-%.
Čo však ČR tak výrazne popohnalo dopredu? "Krajine výrazne pomohol vstup do Európskej únie a systém investičných stimulov," myslí si vicepremiér pre ekonomiku ČR Jiří Havel. Za rastom stoja predovšetkým výsledky českých exportérov. Okolitým štátom zase pomáhajú radikálne reformy alebo to, že cestu transformácie úspešne zvládli od začiatku.
Napríklad úspech maďarskej ekonomiky je podľa expertov postavený na tom, že po páde komunizmu hneď začala s privatizáciami, ktoré prebehli viac-menej bez prechmatov. "Ich hospodárstvo nezaznamenalo žiadne výrazné výkyvy priemyselnej výroby ani škandály, takže si vyslúžili a udržali povesť spoľahlivej ekonomiky," vysvetľuje ekonóm Českej sporiteľne Petr Zahradník. Ani napriek miernemu spomaleniu rastu HDP v Maďarsku nie sú tamojší experti nijako znepokojení, aj keď sa znížil objem investícií pritekajúcich do krajiny. Odborníci poukazujú na oživenie domáceho dopytu a zlepšené vyhliadky exportu.
Slovákom zase nahralo do kariet, že začali s investičnými stimulmi medzi poslednými a vedeli už teda, ako na to. "Tie navyše doplnili odvážnymi reformami, ktoré vedia tiež dobre marketingovo využiť," tvrdí Zahradník s tým, že záujem investorov je na mieste.
Slovensko je tiež podľa expertov v súčasnosti asi najotvorenejšou ekonomikou regiónu. "Takže by bolo divné, keby sa to neprejavilo na číslach hrubého domáceho produktu," dodáva Zahradník. Práve investície podporené spotrebou domácností vyhnali slovenskú ekonomiku do 6-% rastu HDP.
Naopak, stará európska "15" sa nemá čím chváliť. Dlhodobo sa stretáva s malým rastom okolo 2 %, za ktorým stojí stagnácia Nemecka, Francúzska či Talianska. "Keď únia neoživí týchto strnulých gigantov, tak sa nezlepší nič. Dynamicky síce rastú malé krajiny, tie však nedokážu výrazne ovplyvniť čísla za celú úniu," spresnil Zahradník. Informoval o tom český denník Lidové noviny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 04:20