StoryEditor

AMD doplatil na súťaž s Intelom;, v 1.štvrťroku skončil so stratou

20.04.2007, 09:14
Autor:
TASRTASR

Americký výrobca čipov Advanced Micro Devices (AMD) sa v prvých troch mesiacoch tohto roka v dôsledku značne nízkeho odbytu a cien čipov ocitol v červených číslach. AMD doplatil aj na tvrdú hospodársku súťaž so svojím najväčším konkurentom a lídrom trhu spoločnosťou Intel.
AMD v 1. štvrťroku mal stratu 611 miliónov USD, v prepočte 15,1 miliardy SKK, čo predstavuje stratu na akciu 1,11 USD. Od januára do marca minulého roka pritom firma zarobila 185 miliónov USD, čo je 38 centov na akciu. Jej obrat klesol medziročne o 7 % na 1,2 miliardy USD. Oproti poslednému štvrťroku 2006 sa obrat AMD prepadol dokonca o 30 %.
Na vývoj tržieb a marží malo vplyv aj začlenenie prevzatého producenta grafických čipov ATI Technologies. Firma vyčíslila náklady na integráciu ATI na 21 centov na akciu. Ďalších 5 centov na akciu AMD stála odmena zamestnancom vo forme akcií.
Finančný šéf AMD Robert J. Rivet označil výkon v 1. štvrťroku za "prekvapujúci a neakceptovateľný". Obchodný model, investície a štruktúra nákladov by sa mali prispôsobiť cieľu, ktorým je rýchly návrat do zóny zisku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 02:06