StoryEditor

Škoda Roomster je auto dvoch tvárí

25.01.2006, 08:19
Autor:
TASRTASR
Škoda Auto v utorok ukázala nový model Roomster. Auto odvážne vybočuje z obvyklých predstáv o tom, ako má osobné vozidlo vyzerať. Výrazne sa líši aj od toho, aké autá dnes Škoda vyrába.

Škoda Auto v utorok ukázala nový model Roomster. Auto odvážne vybočuje z obvyklých predstáv o tom, ako má osobné vozidlo vyzerať. Výrazne sa líši aj od toho, aké autá dnes Škoda vyrába.
Roomster má najbližšie k fabii, ale inak je to samostatný modelový rad, nie iba variácia na iné auto. Kúpiť ho bude možné tento rok v lete za cenu medzi fabiou a octaviou, v základnej verzii teda odhadom asi 350 000 Kč, čo je v prepočte približne 459 000 Sk. "Ceny zverejníme 28. februára o štvrť na štyri," povedal v utorok predseda predstavenstva Škody Fred Kappler a zvedavcov odkázal na ženevský autosalón, kde roomster ukážu svetu.
Pretože sa bude vyrábať v menšej sérii okolo 100 000 vozidiel ročne, nie je možné ísť s cenou nižšie. Automobilka však verí, že nadchne dosť ľudí ochotných priplatiť si za svojrázne vozidlo.
Roomster má okrúhlejšiu masku, ktorú zdedia aj ďalšie vozidlá Škoda. Vpredu sa od normálnych vozidiel v zásade ničím nelíši. Vodič aj spolujazdec majú vo vnútri asi rovnaké miesto ako vo fabii, viac priestoru je nad hlavou. Strecha je navonok veľmi výrazná a viac zasahuje do čelného skla.
To nové začína tam, kde končia predné dvere a sedačky. Auto rastie do výšky aj do dĺžky. Zadné bočné okná začínajú nižšie, takže je nezvykle dobre vidieť von i dovnútra. Vzadu sú tri samostatné sedadlá, ktorá sa dajú posúvať dopredu alebo dozadu až o 15 centimetrov. Jednoduchým zákrokom ich možno celé vybrať a dozadu postaviť napríklad bicykle. Vzadu sú praktické veľké dvere.
Roomster je krížencom malého auta a dodávky, čomu zodpovedá aj originálny tvar karosérie. "Postavili sme auto dvoch tvárí," vysvetľoval v utorok hlavný autor roomsteru dizajnér Thomas Ingenlath.
Kvôli roomsteru sa zväčšila továreň v Kvasinách, kde sa vyrába aj superb. Po roomsteri príde nová fabia, potom superb a potom malý džíp Yeti. Škoda chce rásť na Východe a jej šéf Detlef Wittig minulý týždeň povedal, že si časom vie predstaviť ročnú výrobu až jedného milióna áut.
Informoval o tom český denník Mladá fronta Dnes.
(1 CZK = 1,308 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 12:03