StoryEditor

Wolfowitz rezignoval, kanditátom na nástupcu aj Blair

18.05.2007, 11:18
Autor:
TASRTASR
Prezident Svetovej banky Paul Wolfowitz v noci na dnes oznámil svoju rezignáciu. Ukončil tým spor týkajúci sa jeho zotrvania na čele SB potom, ako vypukol škandál okolo platového a funkčného povýšenia jeho priateľky. Z funkcie odíde 30. júna.

Správna rada SB sa má dnes stretnúť, aby rokovala o problémoch vedenia banky, vrátane procesu voľby Wolfowitzovho následníka. Krátko po oznámení rezignácie Biely dom vyhlásil, že čoskoro vymenuje Wolfowitzovho nástupcu. Opäť by ním mal byť Američan. Americký minister financií Henry Paulson uviedol, že po konzultácii s ostatnými členskými štátmi SB pomôže prezidentovi George W. Bushovi pri výbere a nominácii vhodného kandidáta. Ani Biely dom ani Paulson však nehovorili o zmene spôsobu výberu prezidenta SB. Tradične ho vyberajú USA.

Aj keď podľa Bieleho domu je ešte príliš skoro špekulovať o možnom nástupcovi, americké médiá už prišli s niekoľkými menami, ako je napríklad bývalý štátny tajomník Robert Zoellick alebo bývalý tajomník ministra financií Robert Kimmit. Spomína sa dokonca aj odchádzajúci britský premiér Tony Blair. Okrem toho sa objavili také mená, ako je guvernér Izraelskej národnej banky Stanley Fischer, bývalý nigérijský minister financií Ngozi Okonjo-Iweala, juhoafrický minister financií Trevor Manuel a bývalý turecký minister hospodárstva Kermal Dervis.

Spojené štáty, ktoré sú najväčším akcionárom SB, menujú jej prezidenta odvtedy, ako iniciovali jej založenie spoločne s jej sesterskou organizáciou Medzinárodným menovým fondom (MMF). Šéfom MMF býva tradične zasa Európan.

Voľba Wolfowitza do čela SB bola pomerne kontroverzná. Hoci sa na novom poste zameral na potreby Afriky a spustil kampaň proti korupcii, predtým patril ako druhý najvyšší predstaviteľ Pentagonu k hlavným architektom vojny v Iraku. Európski členovia SB v roku 2005 iba zdráhavo akceptovali nomináciu Wolfowitza.

Niektoré krajiny volajú po zmene voľby prezidenta - chcú, aby nebola ponechaná na Biely dom. Ďalšie štáty tvrdia, že pri výbere kandidátov sú potrebné širšie konzultácie.

Rezignácia Wolfowitza bola takmer vynútená. Vyšetrovacia komisia, ktorá skúmala Wolfowitzovu aféru, minulý týždeň konštatovala, že podporu, ktorú prejavil svojej priateľke Shahe Rizovej pri funkčnom a platovom postupe po svojom nástupe do inštitúcie, bola prejavom konfliktu záujmov. Komisia tiež uviedla, že Wolfowitz tým porušil aj etické normy, ktoré platia v tomto medzinárodnom finančnom ústave v podobných prípadoch. Komisia však nenavrhla správnej rade SB, aký záver by mala prijať.

Podľa rady pri stanovení platu Rizovej postupovalo neprávne viacero ľudí. Wolfowitz, ktorý dlho vzdoroval tlaku na odstúpenie, vo vyhlásení vyjadril spokojnosť s tým, že správna rada SB akceptovala jeho uistenia, že konal eticky, v dobrej viere a podľa vlastného presvedčenia aj v najlepšom záujme tejto inštitúcie.

Prezident George W. Bush len neochotne akceptoval Wolfowitzovu rezignáciu.

Informovala o tom agentúra Reuters.

01 - Modified: 2003-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis 02 - Modified: 2003-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Účtovanie nákupného systému
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:49