StoryEditor

Zainteresované strany sa dohodli na neoficiálnej novele zákona o odpadoch

28.10.2005, 12:55
Autor:
TASRTASR

Zástupcovia asociácií výrobcov a dovozcov elektrozariadení, kolektívnych systémov pre zber a recykláciu elektroodpadu spolu s Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR a Recyklačným fondom (RF) dospeli k dohode o neoficiálnej novele zákona o odpadoch.
Obsahom spoločnej dohody je záväzok zainteresovaných strán, že všetky problémové body novely, ktoré kolektívne systémy považovali za nekoncepčné a ohrozujúce trh s elektrozariadeniami, budú doriešené a dopracované v rámci prípravy oficiálnej novely zákona o odpadoch. Tá momentálne vzniká na MŽP.
Spoločná dohoda nastala hlavne v troch kľúčových bodoch, a to v oblasti stanovenia výšky sankčných poplatkov do recyklačného fondu, jednosmerného definovania elektrických a elektronických zariadení pariacich do kategórie "z domácnosti" a do kategórie "nie z domácnosti" a riešenia problému exportu elektroodpadu na spracovanie v zahraničí.
Cieľom rokovaní je nájsť riešenie, ktoré zabráni zásadným zmenám podmienok financovania, nakladania s elektroodpadom, ohrozeniu funkčnosti trhu s elektrozariadeniami a vytváraniu tlaku na zvyšovanie cien elektrozariadení pre konečných spotrebiteľov.
"Neoficiálna" novela zákona o odpadoch sa dostala v Národnej rade (NR) SR do druhého čítania ako poslanecký návrh úpravy zákona o odpadoch. Táto novela navrhuje zvýšenie sankčných poplatkov za nesplnenie limitov zberu do Recyklačného fondu, prednostné využívanie recyklačných kapacít na Slovensku a hovorí o dodržiavaní limitov zhodnotenia elektroodpadu z domácností, pričom jasne definuje, ktoré elektrické a elektronické zariadenia paria do kategórie "z domácnosti" a ktoré do "nie z domácnosti".
O poslaneckom návrhu nepriamej novely zákona o odpadoch prostredníctvom zákona o ovzduší sa kriticky vyjadrila v uplynulých dňoch Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). "Prijatie novely by znamenalo podstatnú zmenu podmienok financovania nakladania s elektroodpadom v neprospech výrobcov a dovozcov elektrozariadení, neprimeraný zásah do trhu so zdražením napríklad práčky o 1 200 Sk, chladničky o 1 540 Sk či televízora o 750 Sk," to je jeden z argumentov RÚZ proti novele.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 19:48