StoryEditor

Tomanovej sa nepáči účasť invalidov v 2. pilieri

05.02.2007, 17:53
Autor:
SITASITA
Do systému starobného dôchodkového sporenia by sa podľa ministerky práce mali odvádzať príspevky výlučne z ekonomicky aktívnej zárobkovej činnosti, a nie z verejných zdrojov.

Do systému starobného dôchodkového sporenia by sa podľa ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej mali odvádzať príspevky výlučne z ekonomicky aktívnej zárobkovej činnosti, a nie z verejných zdrojov. Ako príklad uviedla sporiteľov, ktorí sa počas účasti v kapitalizačnom pilieri stali invalidnými, a od toho momentu za týchto ľudí príspevky na penzijné sporenie platí Sociálna poisťovňa. "Príspevky do druhého piliera, ktorý spravujú súkromné spoločnosti, by nemali plynúť z prostriedkov, ktoré sú súčasťou verejných financií. Verejné financie by sa mali jednoznačne používať vo verejnom záujme," povedala Tomanová.
Šéfke rezortu práce a sociálnych vecí sa tiež nepáči to, že Sociálna poisťovňa "ručí svojím rezervným fondom solidarity z prvého piliera za občanov, ktorí vstúpili do druhého piliera". Podľa Tomanovej by mala v prvom rade za škodu na majetku v dôchodkovom fonde ručiť svojím majetkom dôchodková správcovská spoločnosť.
Poistné na dôchodkové poistenie predstavuje 28,75 % z vymeriavacieho základu (VZ) poistenca, z toho 18 % z VZ tvorí poistné na starobné dôchodkové poistenie, 6 % VZ poistné na invalidné poistenie a zvyšných 4,75 % z VZ smeruje do rezervného fondu solidarity. Týchto 4,75 % z vymeriavacieho základu platí do rezervného fondu solidarity každý zamestnávateľ, ktorý participuje na platbách poistného na dôchodkové poistenie svojho zamestnanca, každá vyššie príjmová samostatne zárobkovo činná osoba povinne dôchodkovo poistená, každá dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba a poistné do rezervného fondu solidarity vo výške 2 % z vymeriavacieho základu platí štát za poistencov štátu. Poistné do rezervného fondu solidarity sa platí vždy bez ohľadu na skutočnosť, či je poistenec poistený len v prvom pilieri alebo či podlieha aj starobnému dôchodkovému sporeniu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 01:08