StoryEditor

K. Kerkorian predal ďalších 14 miliónov akcií General Motors

01.12.2006, 11:26
Autor:
TASRTASR

Americký miliardár Kirk Kerkorian predal ďalších 14 miliónov akcií automobilky General Motors (GM). Jeho podiel v nej klesol na 4,95 %. Obchodná transakcia sa uskutočnila 28. novembra, ale informácia o nej bola zverejnená v noci na dnes.
Kerkorianovi zostalo ešte 28 miliónov akcií GM, najväčšieho výrobcu automobilov na svete.
Za predané akcie dostal miliardár a investor 402,5 milióna USD, v prepočte vyše 10,927 miliardy SKK.
Kerkorian sa po neúspešných rozhovoroch o vytvorení spoločného podniku z General Motors, Renaultu a Nissanu rozhodol predať svoje podiely v GM. Rozhovory o vytvorení trojaliancie skrachovali v polovici októbra.
Kerkorian predal 14 miliónov akcií už v polovici novembra. Vtedy dostal za kus 33 USD, druhých 14 miliónov akcií predal po 28,75 USD.
Kerkorian presadzoval upevnenie spolupráce GM s Francúzmi a Japoncami, ale vedenie americkej automobilky jeho návrhy odmietlo. Investor pred časom informoval, že sa rozhodol zvýšiť svoj podiel v GM na 12 %, ale keď šéf koncernu Rick Wagoner jeho návrhy na sanáciu podniku zmietol zo stola, Kerkorian zmenil svoj vzťah k automobilke. Z jej vedenia odvolal Jeromeho Yorka, ktorý je v odborných kruhoch považovaný za úspešného záchrancu firiem. Zúčastnil sa aj na ozdravovaní automobiliek Chrysler a svojho času aj IBM, keď sa dostali do krízy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:03