StoryEditor

Vývoj inflácie v apríli bol mierne pomalší ako boli očakávania NBS

17.05.2006, 13:00
Autor:
TASRTASR

Vývoj inflácie v apríli bol mierne pomalší ako boli očakávania Národnej banky Slovenska (NBS). V apríli zaznamenala inflácia, meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien, na medziročnej báze hodnotu 4,4 %, kým v marci bola jej hodnota 4,3 %. Medziročná miera celkovej inflácie bez energií a nespracovaných potravín (jadrová inflácia) dosiahla hodnotu 2,0 % (v marci 1,8 %). Spotrebiteľské ceny sa na medzimesačnej báze zvýšili o 0,3 %, pričom celková inflácia bez energií a nespracovaných potravín zaznamenala rast o 0,2 %.
V rámci základnej štruktúry inflácie na medziročnej báze rástli ceny tovarov, pričom ceny služieb stagnovali. Na zrýchlenie medziročného tempa rastu cien tovarov mal hlavný vplyv vývoj cien potravín, ako aj cien priemyselných tovarov bez energií. V rámci cien potravín došlo na jednej strane k poklesu medziročného tempa rastu cien spracovaných potravín, zatiaľ čo na druhej strane naďalej pokračovalo zrýchľovanie dynamiky cien nespracovaných potravín (sezónny nárast cien zeleniny). V cenách priemyselných tovarov bez energií, ktoré sa na medziročnej báze nezmenili (po 20 mesiacoch medziročných poklesov), došlo k nárastu regulovaných cien (cien farmaceutických prípravkov a iných zdravotníckych tovarov). Ceny energií zaznamenali spomalenie medziročnej dynamiky vplyvom bázického efektu, nakoľko v rovnakom období minulého roka dochádzalo k výrazným nárastom cien pohonných látok.
V rámci cien služieb zaznamenali takmer všetky sektory stagnáciu medziročného tempa rastu. Výnimkou boli ceny služieb spojených s dopravou, kde došlo k spomaleniu ich dynamiky, a ceny služieb v oblasti telekomunikácií, kde došlo k nárastu vplyvom zvýšenia regulovanej ceny hovorného z telefónnych automatov.
Podľa hovorcu NBS Igora Baráta centrálna banka očakáva, že dynamika spotrebiteľských cien by mala byť v máji ovplyvnená rastom cien cigariet, v ktorých by sa malo prejaviť zvýšenie spotrebných daní zo začiatku roka. V potravinách by mohlo dôjsť k zvýšeniu cien chleba a pekárenských výrobkov, pokračovať by mal sezónny rast cien zeleniny. V regulovaných cenách by mohli ešte mierne rásť ceny v oblasti zdravotníctva. Miernu medzimesačnú dynamiku by mali zaznamenať aj ceny služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:50