StoryEditor

MMF varuje pred rizikom vysokých cien ropy

14.04.2005, 09:58
Autor:
TASRTASR

Rastúce ceny ropy predstavujú čoraz väčšie riziko pre rast globálneho hospodárstva. Varuje pred tým Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej dvojročnej prognóze svetovej ekonomiky.
MMF očakáva v roku 2005 solídny 4,3-% rast hrubého domáceho produktu (HDP), aj keď je to menej ako 5,2 % z roku 2004. Fond prízvukoval, že pretrvávajúca nestabilita svetových cien ropy by mohla zabrzdiť ekonomický rast.
Očakáva sa, že globálna ekonomika sa v roku 2005 vzchopí zo spomalenia v druhej polovici roka 2004, zapríčinenom slabším výkonom obchodu a nižšou priemyselnou produkciou.
Rast zároveň nebude všade rovnomerný. Kým USA a Čína vykazujú silný rast, ekonomická výkonnosť Európy a Japonska je "sklamaním", hodnotí MMF. Celkové hospodárske podmienky hodnotí fond ako priaznivé pri zväčša utlmenej inflácii a silnej výkonnosti akciových trhov.
Celkové ekonomické náklady prírodnej katastrofy v Indickom oceáne sa nateraz podľa MMF nedajú poriadne vypočítať. Hoci jej dopad bude "výrazný" v mnohých oblastiach, vo väčšine prípadov fond neočakáva, že pohroma bude mať výraznejší vplyv na rast globálnej ekonomiky.
Katastrofa bude mať najväčší dopad na Srí Lanku, vlny cunami vážne poškodili jej poľnohospodárstvo a rybolov, a Maldivy, ktorých turistický priemysel bol načas zlikvidovaný.
Informovala o tom britská spoločnosť BBC.
12 tim pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:03