StoryEditor

Účasť SR na EXPO Zaragoza 2008 by mala vyjsť na 48 miliónov Sk

24.07.2006, 15:13
Autor:
TASRTASR

Na zabezpečenie slovenskej expozície na svetovej výstave EXPO Zaragoza 2008 navrhuje Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vyčleniť zo štátneho rozpočtu (ŠR) 48 miliónov Sk. Ústredným mottom podujatia v Španielsku bude "Voda a udržateľný rozvoj". Návrh oficiálnej účasti SR predložilo MH do medzirezortného pripomienkového konania.
Slovensko by malo v júni až septembri 2008 v centre Aragónska 93 dní propagovať najmä svoje bohatstvo minerálnych, termálnych a pitných vôd. Táto tzv. malá svetová výstava sa uskutočňuje v medziobdobí medzi dvoma po sebe nasledujúcimi Svetovými výstavami EXPO 2005 Aichi a Šanghaj Čína 2010. Oficiálnu účasť SR v Zaragoze musí schváliť vládny kabinet.
Vzhľadom na odborné zameranie výstavy MH predpokladá, že slovenskú expozíciu budú spolufinancovať subjekty z oblasti vodného hospodárstva resp. výroby energie z vodných zdrojov. "Veľmi vhodným sa javí prezentovanie projektov vodných diel realizovaných na slovenských riekach, najmä koncepcie a riešenia vodného diela (VD) Gabčíkovo prípadne Liptovská Mara, VD Žilina a podobne, ktoré v sebe zahŕňajú využitie vodných tokov na energetické účely a súčasne zásobovacie kapacity kombinované s rekreačnými možnosťami," konštatuje MH v návrhu oficiálnej účasti SR.
Výstava v španielskej Zaragoze sa uskutoční v areáli s rozlohou 25 hektárov (ha), SR bude mať vyčlenených 400 štvorcových metrov (m2). Očakávaná návštevnosť podujatia je podľa MH 6 až 8 miliónov osôb. Rezort plánuje zrealizovať výberové konanie na zodpovedného generálneho komisára, ktorý bude vládnym splnomocnencom pre slovenskú expozíciu. Nomináciu následne bude schvaľovať aj vláda SR.
Náklady spojené so slovenskou účasťou v Zaragoze by mali byť nižšie ako v prípade obvyklých klasických svetových výstav. Prezentácia na EXPO 2000 Hannover napríklad SR vyšla na 128,7 milióna Sk. Slovenská republika sa doteraz samostatne zúčastnila na 3 takýchto významných podujatiach. Na poslednej EXPO 2005 Aichi však Slovensko chýbalo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 01:45