StoryEditor

EÚ začala oficiálne rokovania s Južnou Kóreou o dohode o voľnom obchode

06.05.2007, 12:37
Autor:
TASRTASR
Európska únia (EÚ) chce prehĺbiť svoje obchodné vzťahy s Južnou Kóreou. Eurokomisár pre obchod Peter Mandelson a juhokórejský minister obchodu Kim Hyun Chong dnes oznámili oficiálny začiatok už dlho plánovaných rozhovorov o rozsiahlej dohode o voľnom obchode.

Obidve strany vyjadrili presvedčenie, že liberalizácia obchodu a investície prispejú k posilneniu multilaterálneho obchodného systému.

"Považujem každú bilaterálnu dohodu za doplnenie Dohského kola rokovaní o liberalizácii obchodu, nie ako jeho alternatívu," uviedol Mandelson v narážke na viaznuce rozhovory o svetovom obchode. Dohské kolo má pre EÚ stále prioritu, pretože prinesie výhody aj pre obchod EÚ a Južnej Kórey.

Prvé kolo rokovaní medzi zástupcami EÚ a Južnej Kórey je naplánované od tohto pondelka do piatku v Soule. Oznámenie nasleduje po tom, čo sa Južná Kórea a USA pred mesiacom dohodli na pakte o voľnom obchode. Pre USA je to najväčšia dohoda o voľnom obchode od vzniku Severoamerickej zóny voľného obchodu (NAFTA) v roku 1994.

Dohoda s EÚ je pre Južnú Kóreu "vynikajúcou príležitosťou" stať sa centrom voľného obchodu vo východnej Ázii, ktoré spája Európu, Áziu a USA, vyhlásil Kim. Podľa juhokórejských údajov sa v tomto roku uskutoční pravdepodobne 5 až 6 kôl rokovaní s EÚ s cieľom uzavrieť rozhovory tak rýchlo, ako sa len bude dať.

Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:17