StoryEditor

Rozvojový program OSN má pomôcť ekosystému Východoslovenskej nížiny

02.05.2007, 18:32
Autor:
TASRTASR

Zachovanie biodiverzity a zmena poľnohospodárskeho využitia územia Východoslovenskej nížiny patria k zámerom projektu "Integrácia zásad a praxe ekosystémového manažmentu do spravovania povodia Laborec-Uh," ktorý dnes podpísal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Dušan Muňko.
Pod projekt, ktorý sa uskutočňuje vrámci Rozvojového programu OSN (United Nations Development Programme UNDP), sa spoločne s Muňkom podpísal aj riaditeľ Regionálneho centra UNDP pre Európu a SNŠ Ben Slay a generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Peter Nemčok.
Cieľom uvedeného projektu je vytvoriť miestne partnerstvá, ktoré budú iniciovať a implementovať udržateľné vodné hospodárstvo, obmedzenie znečistenia z poľnohospodárstva, revitalizáciu územia a zabezpečenie udržateľného využívania pasienkov a lesov v povodí riek Laborec a Uh.
Rozpočet projektu, ktorý potrvá do roku 2010, je viac ako 24 miliónov Sk. Tieto prostriedky poslúžia na technickú pomoc vodohospodárskym manažérom a farmárom pri prechode z používania konvenčných techník vo vodohospodárstve a poľnohospodárstve na integrovaný ekosystém.
Navrhovaný dokument demonštruje ako zaviesť do praxe ekologické funkcie a služby tak, aby sa zvýšil ekonomický úžitok farmárov, zlepšila kvalita vôd a zároveň zachovala biodiverzita. Organizátori projektu očakávajú, že o poznatky a skúsenosti z programu prejavia záujem ďalší predstavitelia verejného a mimovládneho sektora v oblasti Východoslovenskej nížiny.
UNDP je jednou z implementačných agentúr OSN a iniciatívy Globálneho fondu pre životné prostredie (GEF), ktorá sa podieľa na kofinancovaní projektu. Na východnom Slovensku GEF prostredníctvom UNDP spolufinancuje aj projekt likvidácie vyše 2 500 ton polychlórovaných bifenylov v rámci demonštračného projektu zavedenia nespaľovacích technológií na likvidáciu perzistentných organických látok, a to sumou 10 miliónov USD. Celkovo projekt stojí okolo 20 miliónov USD a ide o prvý podobný projekt z celosvetového pohľadu.
TASR o tom informovala PR manažérka Regionálneho centra Rozvojového programu UNDP Izabela Nagyová.
(1 USD = 24,782 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 06:38