StoryEditor

Prílev kapitálu do Ruska bude silnieť

03.04.2007, 12:37
Autor:
TASRTASR

V dvanástom týždni tohto roku prišlo do Ruska 8 miliárd USD, v prepočte 199,2 miliardy USD, zahraničného kapitálu, čo bolo o vyše 200 % viac ako od začiatku roka do 15. marca. V prednáške na Vysokej škole ekonomickej v Moskve to dnes povedal ruský minister financií Alexej Kudrin.
Tento rok by malo prísť podľa jeho odhadu do Ruska 30 miliárd USD kapitálu, na budúci rok okolo 35 miliárd, v roku 2009 najmenej 40 miliárd a o rok neskôr prekročí jeho prílev hranicu 50 miliárd USD.
Od začiatku januára prišlo do Ruska z tohtoročného odhadovaného objemu už 12 miliárd USD.
Na poslednom silnom týždňovom príleve kapitálu zrejme mali podiel zahraniční akcionári štátnej sporiteľne Sberbank. Sporiteľňa pred časom predala akcie za 8,8 miliardy USD a približne pätinu z nich kúpili cudzinci. Svoj záväzok museli vyrovnať najneskoršie práve v 12. týždni. Okrem toho štátna ropná spoločnosť Rosnefť získala zahraničný úver 6,7 miliardy USD na zaplatenie vydraženého majetku zbankrotovaného Jukosu a doláre musela vymeniť za ruble.
Prvý námestník Ruskej banky (RB), centrálnej banky krajiny, Alexej Uľukajev v pondelok na tlačovej konferencii povedal, že ústav v tomto roku skúpi na ruskom finančnom trhu 70 až 80 miliárd USD. Devízové rezervy krajiny do konca tohto roku vzrastú asi na 380 miliárd USD. V polovici marca dosiahli ekvivalent 333 miliárd USD. Rusko je ich výškou po Číne a Japonsku tretie na svete. Vlani nakúpila RB doláre za 118 miliárd USD.
Ruskí politici a finanční experti čoraz pozornejšie sledujú prílev kapitálu, ktorý sa môže stať hlavným faktorom tlaku na ďalšieho zhodnocovanie rubľa. Ruská mena voči menovému košu, ktorý pozostáva z dolára a eura, spevnela od začiatku roka o 0,7 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:38