StoryEditor

Klub 500: Programové vyhlásenie vlády SR vnímame pozitívne

01.08.2006, 16:16
Autor:
TASRTASR
Klubu 500, ktorý združuje slovenských vlastníkov podnikov s viac ako 500 zamestnancami, víta zrovnoprávnenie domácich a zahraničných investorov, posilnenie vedomostne orientovanej ekonomiky a ofenzívnu proexportnú politiku.

Podľa Klubu 500, ktorý združuje slovenských vlastníkov podnikov s viac ako 500 zamestnancami, je Programové vyhlásenie vlády SR pozitívne, rešpektuje zavedenie eura v plánovanom termíne, prihliada na potreby trhovej ekonomiky, vytvára priestor na zlepšenie kvality života občanov a trvalo udržateľný ekonomický rast. Informoval o tom predseda Klubu 500 Vladimír Soták.
"Medzi pozitíva zaraďujeme podporu takej hospodárskej a menovej politiky, ktorá má za cieľ zavedenie eura k 1. januáru 2009. Vítame tiež zrovnoprávnenie domácich a zahraničných investorov, posilnenie vedomostne orientovanej ekonomiky a ofenzívnu proexportnú politiku. Prehodnotenie rozdeľovania fondov EÚ a odstránenie diskriminácie domácich podnikateľov v prístupe k ich čerpaniu považujeme za ďalšie pozitívum. Kladne vnímame prioritu vlády v oblasti inovácií a aplikovaného výskumu, ktoré prinášajú okamžité výsledky v praxi a sú motorom na zvyšovanie tvorby HDP a zamestnanosti," konštatoval Soták.
Klub 500 schvaľuje aj zvýšenie platieb poistného za skupiny obyvateľov, kde je platiteľom štát a zrušenie súčasnej podoby ročného zúčtovania zdravotného poistného. Oceňuje podporu vzdelávania, vedecko-výskumných, informačných a inovačných aktivít škôl s prepojením na prax. Soták privítal presun výberu odvodov a daní na daňovú správu, centralizáciu verejného obstarávania a zriadenie štátnej realitnej agentúry, čo by malo zabezpečiť znižovanie výdavkov štátneho rozpočtu a zefektívnenie činnosti štátu. "Podnikateľov by však potešila deklarácia vlády na zníženie daňového a odvodového zaťaženia," doplnil predseda klubu.
Podnikatelia oceňujú deklaráciu vlády na zmenu štatútu Rady hospodárskeho a sociálneho partnerstva, kde zamestnávatelia boli v poslednom období len štatistami. "Pozitívne vnímame stratégiu energetickej bezpečnosti SR, ktorá by mala riešiť dobudovanie kapacít cezhraničných prenosových sústav, dostatok elektriny a optimálne ceny energií. Preto očakávame liberalizáciu trhu elektriny a plynu a zabezpečenie pôvodnej úlohy Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Cestovný ruch sa v budúcnosti stane jedným z kľúčových zdrojov na napĺňanie štátneho rozpočtu a preto vítame aj jeho podporu," konštatoval Soták.
Kontroverzne však vnímajú podnikatelia snahy o zmeny zákonníka práce, posilnenie úlohy odborov a zavedenie takzvanej milionárskej dane. Ďalším rizikom, ktoré považujú za potrebné spomenúť, je aj záväzok čiastočne odškodniť klientov skrachovaných nebankových subjektov. Negatívne vnímajú garantované postavenie odborových organizácii, ktoré neposkytujú zamestnanie, ani nevytvárajú pracovné miesta.
Soták doplnil, že Klub 500 je pripravený pomáhať pri napĺňaní programového vyhlásenia svojimi analýzami, odborným potenciálom vychádzajúcim z praxe a vyjadril presvedčenie, že nová vláda bude ďaleko viac prejavovať záujem o spoluprácu so zamestnávateľmi združenými v klube.

Predseda Klubu 500 Vladimír Soták vpravo. K prijatiu tohto klubu za riadneho člena AZZZ mu blahoželajú vľavo: Anton Buben, Milan Lach. Dole František Bruckmayer. Snímka: Štefan Laktiš

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 17:59