StoryEditor

EK predložila revidovaný návrh smernice o službách

04.04.2006, 18:13
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) dnes predložila revidovaný návrh kontroverznej smernice o službách, ktorej cieľom je zriadiť jednotný európsky trh so službami a uľahčiť prevádzkovateľom služieb ich pôsobenie v iných krajinách únie.
V pléne Európskeho parlamentu (EP) oboznámil poslancov s novým znením návrhu komisár pre vnútorný trh Charlie McCreevy, podľa ktorého sa komisia pri jeho zostavovaní snažila dodržať konsenzus dosiahnutý parlamentom. EK chce takto ukončiť dvojročný spor o znení smernice.
Nový návrh už neobsahuje kontroverzný princíp krajiny pôvodu. Ten predpokladal, že firma poskytujúca služby v zahraničí sa bude riadiť zákonmi svojej krajiny. Revidovaná verzia takisto vylučuje zo smernice niektoré citlivé sektory, vrátane zdravotníctva, sociálnych služieb či lotérií a zahŕňa zoznam kritérií stanovených parlamentom, na základe ktorých môže členský štát zabrániť určitým firmám vstúpiť na ich trh.
Komisia však odmietla niektoré z pozmeňujúcich návrhov parlamentu, argumentujúc tvrdením, že by predstavovali vyššiu administratívnu záťaž pre firmy, ktoré chcú ponúkať svoje služby v iných členských krajinách únie.
Socialistická poslankyňa a parlamentná spravodajkyňa Evelyne Gebhardtová ocenila nový návrh komisie ako dodržanie slova, ktoré dala EK parlamentu. Za prijateľný kompromis ho označili aj konzervatívci. Podľa liberálov je však smernica nedostatočná, pretože sa z nej vylúčilo príliš veľa sektorov.
Novým návrhom smernice sa budú zaoberať členské štáty únie a následne v druhom čítaní EP. Smernica by mohla byť prijatá začiatkom budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 16:14