StoryEditor

VW nechá justíciu vyšetrovať možné zneužitie firemných fondov

26.07.2005, 10:16
Autor:
TASRTASR

V rámci korupčnej aféry chce nemecká automobilka Volkswagen (VW) nechať vyšetriť orgánmi činnými v trestnom konaní údajné zneužívanie firemných fondov.
Revízny výbor dozornej rady spoločnosti dnes odsúhlasil zodpovedajúci návrh šéfa koncernu Bernda Pischetsriedera. Podľa stanov je návrh na trestné konanie, pochádzajúci od firmy, závodného výboru alebo odborov, predpokladom pre vyšetrovanie justície kvôli možnému zvýhodneniu členov vedenia.
Audítorská firma KPMG sa momentálne snaží spolu s revíznym výborom dozornej rady určiť skutkový stav. Vzhľadom na zložitú situáciu však audit zatiaľ nedokázal prezentovať "zaťažujúce priebežné výsledky". Predbežná správa má byť vypracovaná do nadchádzajúceho pravidelného zasadania dozornej rady VW v septembri.
Nemecká prokuratúra vyšetruje obvinenie z úplatkárstva voči dvom bývalým výkonným predstaviteľom dcérskej automobilky Škoda. Jeden z nich údajne prijímal úplatky od výhradných predajcov.
Súčasťou škandálu sú aj obvinenia, že manažéri VW realizovali v Indii, Angole a Českej republike prostredníctvom neexistujúcich spoločností obchody s materskou spoločnosťou.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
3 tim gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 15:46