StoryEditor

Vývoj inflácie v januári bol v porovnaní s očakávaniami NBS rýchlejší

27.02.2006, 13:55
Autor:
TASRTASR

V januári 2006 dosiahla inflácia v SR meraná na báze harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien hodnotu 4,1 %. Celková inflácia bez energií a nespracovaných potravín (jadrová inflácia) bola na úrovni 1,7 %. Oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástli spotrebiteľské ceny v úhrne o 1,9 %, pričom jadrová inflácia zaznamenala rast o 1,5 %.
Ako konštatuje Národná banka Slovenska (NBS) v stanovisku k vývoju inflácie, rast spotrebiteľských cien v januári bol predovšetkým výsledkom zvýšenia cien tovarov, vzrástli však aj ceny služieb. V cenách tovarov došlo k výraznému zvýšeniu cien energií (regulovaných cien elektrickej energie, plynu a tepla), na druhej strane došlo poklesu cien pohonných látok. V rámci cien priemyselných tovarov bez energií sa prejavil rast regulovaných cien v zdravotníctve. Ceny potravín ovplyvnil sezónny nárast cien ovocia, ako aj vyššie ceny chleba a obilnín i nealkoholických nápojov. Na ceny potravín malo vplyv aj zvyšovanie cien alkoholických nápojov v dôsledku vyšších spotrebných daní. Na druhej strane vyššia spotrebná daň z cigariet sa zatiaľ v spotrebiteľských cenách neprejavila. V raste cien služieb sa odrazil najmä vzostup cien služieb spojených s bývaním a cien zdravotníckych služieb.
Vývoj inflácie bol v januári v porovnaní s očakávaniami NBS rýchlejší, čo bolo ovplyvnené tak zmenami váh položiek spotrebného koša, ako aj vyšším ako očakávaným rastom cien energií, cien služieb spojených s bývaním a cien v oblasti zdravotníctva.
NBS predpokladá, že vo februári by malo cenovú hladinu ovplyvniť najmä pokračovanie rastu cien tepla a cien služieb spojených s bývaním.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 15:54