StoryEditor

Privatizácia bratislavského letiska sa možno skomplikuje

09.11.2005, 08:54
Autor:
TASRTASR

Privatizácia bratislavského letiska sa môže skomplikovať. Dve konzorcia, ktoré sa nachádzajú na shortliste o toto letisko, sú majetkovo aj personálne prepojené. V dnešnej hlavnej spravodajskej relácii to uviedla televízia Markíza.
Pravidlá výberového konania na privatizáciu letiska v Bratislave hovoria o tom, že nikto nesmie byť členom viac ako jedného konzorcia a zároveň nesmie mať účasť v inom konzorciu. Nedodržanie tejto podmienky však môže vyústiť až do vylúčenia uchádzačov zo súťaže.
Rakúska spoločnosť Reiffeisen Zentralbank, ktorá je v konzorciu s viedenským letiskom a slovenskou Pentou má však majetkové a personálne prepojenie na spoločnosť Away. Tá je spolu s firmou Vinci Airports na užšom zozname o privatizáciu letiska.
Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii SR (MDPT) tvrdí, že o prepojení nevie. "Nemáme takéto informácie. Budeme sa samozrejme o túto otázku zaujímať u poradcu," povedal hovorca MDPT Tomáš Šarluška.
Televízii Markíza potvrdil prepojenie priamo zástupca Reiffeisen Zentralbank. "Nie je to tajomstvo. Ide však o veľmi slabé majetkové prepojenie, ktoré nemá vplyv na manažérske rozhodnutia. Preto si nemyslím, že by to mohol byť problém." povedal Andreas Ecker Natamura.
Podľa ekonóma SAV Pavla Karásza to nie je štandardná situácia, keďže je porušená rovnosť šancí uchádzačov. Jeden uchádzač je zvýhodnený oproti ostatným, hodnotil vzniknutú situáciu.
"Nechajme túto otázku na preskúmanie poradcom a potom ministerstvo zaujme stanovisko," uzavrel Šarluška.
O privatizáciu dvoch slovenských letísk - bratislavského aj košického, sa v súčasnosti uchádza 5 záujemcov, ktorí musia predložiť záväzné ponuky do 21. novembra. Víťaz privatizácie by mal byť známy do konca roka 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 21:40