StoryEditor

Čína chce v budúcom roku pribrzdiť svoj ekonomický rast na oficiálnych 10 %

07.12.2006, 08:16
Autor:
TASRTASR

Čína chce v budúcom roku podľa oficiálnych vyjadrení skrotiť svoj mimoriadne vysoký ekonomický rast. Ten už 4 roky za sebou prekračuje mieru 10 %. Čínska vláda dnes oznámila, že oficiálnym cieľom pre budúci rok je hospodársky rast na úrovni 8 %. Vláda však očividne žiadny výraznejší krok na spomalenie rastu neplánuje, naopak, už teraz počíta s tým, že ekonomika cieľ prekročí.
Hospodársky rast na úrovni 8 % stanovila vláda na výročnej konferencii zameranej na ekonomiku a prácu, na ktorej za zatvorenými dverami rozhodla aj o hospodárskej stratégii na nadchádzajúci rok, povedal dnes ekonóm Zheng Xinli z úradu pre výskumnú politiku čínskej komunistickej strany. Aj pôvodný cieľ na tento rok počítal s 8-% ekonomickým rastom, v skutočnosti však čínske hospodárstvo za prvých 9 mesiacov tohto roka vzrástlo o 10,7 %.
"Centrálna vláda určila cieľ na 8 %, lebo vyšší stanoviť nemohla. Ak by bol cieľom 10-% hospodársky rast, v skutočnosti by mohla ekonomika vzrásť o 12 %," vysvetlil Zheng. On sám v budúcom roku očakáva rast na úrovni 10 %.
Generálny sekretár národnej rozvojovej a reformnej komisie Han Yongwen vyhlásil, že vláda v roku 2007 dúfa v pomalší rast investícií a zníženie obchodného prebytku.
Náznaky o zlepšení sú však v nedohľadne. Aj v novembri Čína opäť zaznamenala takmer rekordný prebytok obchodnej bilancie, a to viac ako 23 miliárd CNY, v prepočte 79,51 miliardy SKK. V rámci celého roka sa tak prebytok takmer zdvojnásobí, pričom v roku 2005 sa strojnásobil.
Vláda na budúci rok plánuje aj ďalšie zníženie rozpočtového deficitu, čo bude impulzom na pribrzdenie konjunktúry. Súčasne tiež plánuje "pumpovať" viac peňazí do vidieckych regiónov na západe Číny, kde je životný štandard podstatne nižší ako na expandujúcom východnom pobreží. Vláda tiež chce investíciami do sociálneho systému motivovať ľudí aby šetrili menej a stimulovať tak domácu spotrebu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 16:03