StoryEditor

Podľa inštitútu Gartner sa v tomto roku spomalí rast predaja PC

10.03.2006, 14:21
Autor:
TASRTASR

Rast odbytu osobných počítačov (PC) by sa mal v tomto roku spomaliť aj napriek pretrvávajúco vysokému dopytu po notebookoch. Vyplýva to z dnes zverejnenej prognózy inštitútu pre výskum trhu Gartner.
Experti inštitútu odhadujú, že v tomto roku vzrastie odbyt PC o 10,7 % a na celom svete sa predá asi 234,5 milióna osobných počítačov. Vlani sa odbyt PC zvýšil o 15,5 %. Aj naďalej bude rásť dopyt po mobilných PC, zatiaľ čo predaj stolových počítačov vraj dosiahol svoj vrchol vlani.
Odbyt stolových počítačov by mal v tomto roku vzrásť iba o 1,9 %. V segmente sa predpokladajú veľké rozdiely medzi priemyselnými a rozvojovými krajinami. V priemyselných krajinách by mal ich predaj klesnúť o 8,6 %, zatiaľ čo v rozvojových krajinách očakávajú analytici Gartner rast o 19,5 %.
Naopak u mobilných prístrojov počíta výskumný inštitút v prebiehajúcom roku so zvýšením predaja o 31,4 %. Očakávajú sa vysoké dvojciferné percentuálne miery rastu v rozvojových krajinách, rovnako ako na ostatných trhoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:47