StoryEditor

Tomanová: Vláda v návrhu novely ZP neustúpila, len prijala jednu z alternatív

29.04.2007, 14:00
Autor:
TASRTASR
Vláda SR pri vyjednávaní o Zákonníku práce neustupovala, ale prijala jednu z navrhovaných alternatív. Vyhlásila to v dnešnej diskusnej relácii TV JOJ Politika.sk ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová.

"Dávali sme alternatívy a tie boli rešpektované," povedala. Zmeny v novele ZP v prospech zamestnancov boli podľa nej potrebné. "Ja tvrdím, že Zákonník práce je vyvážený."

Za ústupok vlády považuje podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová napríklad zníženie počtu znakov závislej práce v návrhu novely ZP, ktorý schválil kabinet. Napriek tomu samotná definícia podľa nej ešte nerieši problém tzv. nútených živností. "Napriek existencii definície závislej práce aj v iných krajinách, majú tieto krajiny problém so zastretou živnosťou a je v týchto krajinách nutné prijímať iné opatrenia," povedala Radičová.

Podľa Tomanovej bola doteraz závislá práce definovaná nedostatočne, a preto neumožňovala kontrolu a postihnutie nútených živností. "Preto sme prišli s návrhom na definíciu závislej práce." Podnikatelia po prijatí ZP podľa nej nájdu pracovné miesta pre ľudí, ktorých doteraz zamestnávali na živnosť. "Pokiaľ viem, podnikatelia nemajú prezamestnanosť, preto budú musieť hľadať riešenia," povedala.

"Zákonník práce nemôže mať víťaza a porazeného, z tohto dôvodu musí ZP riešiť vzťahy medzi zamestnancami a zamestnávateľmi," povedala Radičová. Ocenila tiež, že v niektorých bodoch v návrhu vláda zmenila svoje pôvodné zámery. "Ide o problém definície závislej práce, sezónne práce, nezníženie nadčasov, možnosť zamestnávať dôchodcov či nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času."

V ZP sú aj opatrenia, ktoré podľa nej zlepšujú postavenie zamestnancov bez toho, aby mali dopad na zamestnávateľov. Ako príklad uviedla zákaz reťazenia pracovných pomerov na bodu určitú, rozšírenie dohody o vykonaní práce, ochrana a zákaz výpovede osamelému rodičovi, preplácanie pracovnej pohotovosti, telepráca a domáca práca. Napriek tomu dodala, že v parlamente sa bude SDKÚ-DS určite snažiť niektoré ustanovenia novely zmeniť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:39