StoryEditor

Paroubek chváli podpis dohody s Hyundai

18.05.2006, 14:29
Autor:
TASRTASR
Český minister priemyslu a obchodu Milan Urban a viceprezident juhokórejskej spoločnosti Hyundai Kim Dong-Jin dnes v Soule podpísali investičnú dohodu o výstavbe novej továrne v Nošoviciach na severe Moravy. Český premiér Jiří Paroubek označil dohodu za "najvýznamnejšiu investíciu v novodobej histórii Česka".

Český minister priemyslu a obchodu Milan Urban a viceprezident juhokórejskej spoločnosti Hyundai Kim Dong-Jin dnes v Soule podpísali investičnú dohodu o výstavbe novej továrne Hyundai v Nošoviciach na severe Moravy.
Továreň na výrobu až 300 000 áut a 600 000 prevodoviek ročne má v budúcnosti tesne spolupracovať s dcérskou spoločnosťou Hyundai - automobilkou Kia v Žiline. Aj preto si zahraničný investor z viacerých ponúk zvolil lokalitu na severe Moravy v okrese Frýdek-Místek.
Juhokórejská automobilka sa zaväzuje, že v Česku vytvorí do troch rokov najmenej 1 000 pracovných miest. Pôvodne sa však očakávalo, že Hyundai podpíše záväzok až na 3 500 nových miest. Česká vláda je ale presvedčená, že tento počet priamych pracovných miest Hyundai vytvorí v roku 2010.
Zmenou oproti očakávaniam je aj to, že v dohode nie je záväzok Hyundai, koľko investuje do výstavby novej továrne. Česká vláda očakáva, že investícia bude predstavovať od 600 miliónov do 1,1 miliardy EUR, čo je v prepočte asi 41,26 miliardy SKK.
Premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ktorý na podpísanie kontraktu do Soulu neodcestoval, označil dohodu s Hyundai za "najvýznamnejšiu investíciu v novodobej histórii Česka", najväčší úspech svojej vlády a veľký prínos pre ostravský región. V tejto súvislosti varoval pred snahami opozičnej ODS, ktorá podľa neho tvrdí, že v prípade vytvorenia budúcej vlády investičné stimuly pre zahraničné spoločnosti zruší. "Je potrebné si uvedomiť, že bez nich by sme takú významnú a prínosnú investíciu nezískali," zdôraznil český premiér.
V súvislosti s príchodom investora sa český štát zaviazal investovať až 10,5 miliardy Kč do zlepšenia cestnej a železničnej infraštruktúry v bezprostrednom okolí budúcej továrne ako aj smerom do Žiliny. Ďalšie 2 miliardy Kč, čo je v prepočte asi 2,66 miliardy Sk, štát vynaloží na podporu vzniku nových pracovných miest a rekvalifikáciu. Hyundai dostane od ČR aj zľavu na dani vo výške asi 1 miliardy Kč.
(1 EUR = 37,509 SKK; 1 CZK = 1,330 SKK)

01 - Modified: 2003-03-04 20:16:54 - Feat.: 0 - Title: Leszek Miller zvolil menšie zlo, zostal bez ľudovcov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 16:47