StoryEditor

Španielska Telefónica sa stala majoritným vlastníkom Českého Telecomu a Eurotelu

17.06.2005, 10:37
Autor:
TASRTASR

panielsky telekomunikačný gigant Telefónica sa dnes stal majoritným vlastníkom Českého Telecomu a jeho dcérskeho mobilného operátora Eurotel.
Firma doplatila Fondu národného majetku (FNM) ČR 90 % z kúpnej ceny 82,6 miliardy Kč, čo je v prepočte asi 105,81 miliardy Sk. Získala tak 51,1 % akcií v bývalom monopolnom operátorovi.
Ovládnutie Českého Telecomu a jeho dcéry Eurotelu španielskou spoločnosťou potvrdila hovorkyňa FNM Petra Krainová. "Išlo o jeden z najväčších predajov v histórii FNM a podľa môjho názoru tiež najúspešnejších. Dosiahli sme cenu, ktorá prevýšila očakávania vlády i odbornej verejnosti," povedala.
Prostriedky, ktoré fond predajom Telecomu získal, sú určené na rozvoj dopravnej infraštruktúry, bytového fondu a likvidáciu starých ekologických záťaží. Na najbližšom valnom zhromaždení, ktoré je zvolané na 23. júna, pravdepodobne dôjde k výmene členov dozornej rady a potom zrejme aj k odvolaniu generálneho riaditeľa Gabriela Berdára.
Telefónica je súkromná telekomunikačná spoločnosť. Jej skupina prevádzkuje pevnú a mobilnú sieť v 17 krajinách, v 40 pôsobí cez spriaznené firmy. Koncom roka 2004 mala celkove 123 miliónov zákazníkov. Vo svetovom rebríčku jej podľa trhovej kapitalizácie patrí tretie miesto.
(1 CZK = 1,281 SKK)
(spolupracovník TASR Dana Meissnerová) bam gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 03:33