StoryEditor

MF zjednocuje odmeňovanie vo verejnej správe

21.07.2006, 17:13
Autor:
TASRTASR

Nové opatrenia smerom k zjednocovaniu systémov v sektore verejnej správy pripravilo na rokovanie vládneho kabinetu Ministerstvo financií (MF) SR. Návrh na úpravu podmienok odmeňovania zamestnancov verejnej správy obsahuje nové opatrenia v odmeňovaní, ktoré si vyžiadala aktuálna prax.
Verejná správa v roku 2001 evidovala 412 505 zamestnancov a celková suma miezd a platov dosiahla 57,5 miliardy Sk. V roku 2006 ich počet stúpol na 379 086 a mzdy a platy na 85,7 miliardy Sk. Osobné výdavky v roku 2006 boli vyčíslené na 115 miliárd Sk a priemerná mzda na 18 834 Sk (11 598 Sk v roku 2001).
Predkladateľ uvádza, že uvedený stav zamestnancov verejnej správy je už stabilizovaný aj pre ďalšie obdobie. Napriek novým potrebám zabezpečenia úloh prístupového procesu SR do EÚ "sa darí nezvyšovať počty a zabezpečovať tieto úlohy lepšou organizáciou práce a racionalizáciou činností," píše sa v odpočte. V tomto roku medziročne klesla zamestnanosť v rozpočtových a príspevkových organizáciách, v územnej samospráve, na FNM, Slovenskom pozemkovom fonde, naopak vzrástla v prípade verejných vysokých škôl či fondov sociálneho a zdravotného poistenia. Očakáva sa pokles zamestnancov v školstve. Základným problémom pri porovnaní a analyzovaní systémov odmeňovania je ich "výrazne rozdielna štruktúra." Ide o rozdiely týkajúce sa poberania ďalších platov, funkčných príplatkov a náhrad u niektorých skupín (príslušníci ozbrojených zložiek a štátni zamestnanci). To bol dôvod, prečo MF pripravilo opatrenia na stieranie týchto rozdielov.
V správe sa pripomína, že prostredníctvom schváleného rozpočtu verejnej správy na roky 2006 až 2008 sa z hľadiska priemernej mzdy vytvára dostatočný priestor na adekvátne odmeňovanie pracovníkov verejnej správy. Vlani bol zohľadnený medziročný rast priemernej mzdy zodpovedajúci výške 6,6 % a v roku 2006 vo výške 5,5 %, s výnimkou ústavných činiteľov, sudcov, prokurátorov a pedagogických zamestnancov. Najslabšie odmeňovaní sú zamestnanci pri výkone práce vo verejnom záujme a duchovní.
Medzi rezortné novinky patrí opatrenie, ktorým sa aj pre rok 2009 má zachovať možnosť využitia zdrojov zo zrušených miest vo verejnej správe. MF chce legislatívne zrušiť priznávanie "ďalšieho platu" u policajtov, sudcov a prokurátorov. Nezníži to ich príjmy, lebo pôjde o transformáciu tejto zložky do iných zložiek príjmu alebo platu, s výnimkou sudcov a prokurátorov. Pre nich by objem peňazí na realizáciu 14. platu nebol pridelený. K uplatňovaniu rovnakých princípov v odmeňovaní má prispieť "zastavenie prijímania právnych noriem zvýhodňujúce odmeňovanie vybraných skupín zamestnancov. Teraz platia vyššie platové tarify pre zamestnancov v kanceláriách (parlamentu, prezidenta SR, verejného ochrancu práv) a na Ústavnom súde (ÚS) SR. MF plánuje zrušiť 2 nesystémové prvky - priznávanie príplatku za výkon funkcie sudcu ÚS a príplatku k dôchodku pozostalých. Odporúča tiež zachovať úroveň odmeňovania policajtov a profesionálnych vojakov aj pre ďalšie 2 roky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 19:58