StoryEditor

Slovnaft vyplatí na dividendách 7,5 miliardy

20.04.2007, 16:24
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť Slovnaft, a. s., vyplatí na základe dnešného rozhodnutia Riadneho valného zhromaždenia (RVZ) svojim akcionárom dividendy v celkovej výške 7,49 miliardy Sk, čo v prepočte na akciu predstavuje 363 Sk.
Nárok na výplatu dividend majú fyzické a právnické osoby, ktoré budú k 27. aprílu 2007 evidované u Centrálneho depozitára cenných papierov (CDCP) SR, a. s., ako akcionári spoločnosti Slovnaft. Dividenda je splatná najneskôr do 60 dní od rozhodujúceho dňa na uplatnenie práva na dividendu, ktorým je 27. apríl 2007.
Akcionári prerokovali aj výročnú správu spoločnosti a schválili individuálnu riadnu a konsolidovanú účtovnú závierku za rok 2006. Napriek zhoršujúcim sa externým podmienkam ku koncu roka a rozsiahlym plánovaným údržbovým odstávkam presunutým do 4. štvrťroka 2006 predstavenstvo spoločnosti hodnotí rok 2006 ako úspešný. Dobrá výkonnosť spoločnosti počas prvých 9 mesiacov roka 2006 vytvorila silný základ pre udržanie si dobrej exportnej pozície na zahraničných trhoch, kde tržby vlani vzrástli medziročne o 13,4 % na 82,98 miliardy Sk. Okrem toho sa Slovnaft ďalej sústredil aj na zabezpečenie spoľahlivosti dodávok pre domáci trh, na ktorom najmä vďaka rastúcemu dopytu po motorovej nafte zvýšil predaj v objemovom vyjadrení o 8 %. Od novembra 2006 Slovnaft dodáva na exportné trhy i na domáci trh palivá s obsahom biokomponentov, čím zabezpečil Slovensku prvenstvo v rámci V4.
Dobré výsledky spoločnosti sú podľa predsedu predstavenstva Mariána Juska najmä dôsledkom sofistikovanej investičnej stratégie uplynulých rokov, ktoré umožnili Slovnaftu stať sa jednou z troch najmodernejších rafinérií v Európe, pretrvávajúcej silnej exportnej pozície spoločnosti, uvedenia palív s prídavkom biokomponentov a neustáleho zlepšovania efektívnosti kľúčových procesov, ako aj pokračujúcich synergií vyplývajúcich z integrovaného pôsobenia spoločnosti v rámci Skupiny MOL. "Predchádzajúce významné investície, keď Slovnaft za uplynulých 11 rokov investoval vyše 50 miliárd Sk do modernizácie rafinérie a petrochemickej výroby, zvýšenie vnútornej efektívnosti, ako aj priaznivý vývoj externého prostredia pre ropný priemysel umožnili spoločnosti potvrdiť dobrú výkonnosť aj v roku 2006 a ďalej znižovať svoju zadlženosť," konštatoval predseda dozornej rady spoločnosti Gyorgy Mosonyi.
Napriek významným investíciám v predchádzajúcom období Slovnaft plánuje vynaložiť na kapitálové investície aj v tomto roku vyše 5,5 miliardy Sk, pričom väčšina investícií by mala smerovať do environmentálnych projektov v rafinérii, petrochémii a v maloobchode.
Na základe rozhodnutia RVZ sa novým členom predstavenstva spoločnosti stal riaditeľ útvaru Plánovania a kontrolingu Skupiny MOL Peter Chmurčiak. Je absolventom Odboru chemického a energetického spracovania palív na Chemicko-technologickej fakulte STU v Bratislave a v Slovnafte pracuje od roku 1988. Staronovým členom predstavenstva sa stal Ferenc Horváth, viceprezident Skupiny MOL pre Rafinériu a marketing.
RVZ rozhodlo aj o úprave stanov spoločnosti. Zmeny sa týkajú predovšetkým zosúladenia ustanovení stanov s platnou legislatívou. Akcionári zmenili aj dĺžku funkčného obdobia členov predstavenstva a dozornej rady zo súčasných 4 na 5 rokov. Táto zmena sa však netýka členov orgánov, ktorí boli zvolení ešte pred dnešným dňom.
TASR o tom informovala hovorkyňa Slovnaftu Hana Šimková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:22