StoryEditor

OPEC: Súčasná cena ropy je primeraná

16.05.2007, 12:14
Autor:
TASRTASR

Podľa Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nie je súčasná cena ropy vysoká. Dnes to povedal generálny tajomník kartelu Abdullah al-Badri. Jeho vyhlásenie signalizuje, že skupina producentských krajín je spokojná s cenami čierneho zlata nad úrovňou 60 USD za barel (159 litrov), v prepočte 1 489 SKK.
"Nemyslím si, že by dnešná cena bola vysoká," uviedol Badri v indonézskom hlavnom meste. Dodal, že členské krajiny OPEC sledujú ropné rezervy rovnako ako situáciu na trhu. Cena čierneho zlata podľa neho odzrkadľuje rast nákladov na produkciu. Začiatkom mesiaca Badri povedal, že v tomto roku nevidí dôvod na zvýšenie ťažby zo strany OPEC.
Medzinárodná energetická agentúra (IEA) minulý týždeň zopakovala svoju výzvu, aby kartel ešte pred letom začal dodávať na trh viac ropy. V lete totiž predovšetkým kvôli motoristickej sezóne v USA prudko rastie dopyt po rope, ktorý spôsobuje pokles rezerv tejto komodity v spotrebiteľských krajinách.
OPEC však vo svojej utorkovej správe uviedla, že súčasné ropné rezervy sú dostatočné na pokrytie dopytu počas letnej motoristickej sezóny. Podľa predchádzajúcich vyjadrení vysokých predstaviteľov členských štátov OPEC kartel s najväčšou pravdepodobnosťou nezvýši ťažobné kvóty ani na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať 11. septembra.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 24,821 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:54