StoryEditor

Lokálnym operátorom telefónnej služby má pomôcť nový číslovací plán

27.10.2006, 17:34
Autor:
TASRTASR

Návrh nového číslovacieho plánu, ktorý pripravil Telekomunikačný úrad (TÚ) SR, bude v najbližších dňoch predložený na rokovanie Legislatívnej rady vlády SR. Číslovací plán umožní zastrešujúcim operátorom sekundárne prideľovanie čísel pre lokálnych operátorov, ktoré sú potrebné pri poskytovaní telefónnych a iných služieb.
Informoval o tom dnes TÚ na stretnutí so zástupcami Asociácie regionálnych telekomunikačných operátorov Slovenska (ARTOS).
Hovorca TÚ Roman Vavro spresnil, že zastrešujúci operátor je stredne veľký operátor, ktorý má uzatvorené zmluvy o prepojení so spoločnosťou Slovak Telekom, mobilnými a ďalšími relevantnými operátormi. Tento operátor umožní lokálnemu operátorovi na základe zmluvy plnohodnotne poskytovať verejnú telefónnu a ďalšie služby. Regionálni poskytovatelia služby by bez pomoci zastrešujúceho operátora vzhľadom na náročnosť nemohli plnohodnotne poskytovať verejnú telefónnu službu.
Ak bude návrh schválený vládou, vyrieši sa tým podstatná časť problémov lokálnych operátorov, ktorí chcú poskytovať telefónnu službu. Podľa TÚ za 9 mesiacov klesol počet hlásení na rušený príjem. Ten spôsobujú lokálni poskytovatelia internetu prostredníctvom sietí vybudovaných vo voľnom pásme 2,4 GHz. Na tomto pásme sa aj zefektívnili kontroly vykonávané TÚ. Tieto pozitívne zmeny boli spôsobené zavedením informačnej povinnosti pre prevádzkovateľov zariadení do tohto pásma, dodal Vavro.
Oba inštitúty na stretnutí diskutovali aj o využívaní frekvencií na budovanie lokálnej telekomunikačnej infraštruktúry. Zástupcovia TÚ a ARTOS sa dohodli na ďalšej spolupráci.
Vavro k stavu využívania pásma 10,5 GHz pripomenul, že podľa príslušných medzinárodne platných dokumentov bude TÚ budovanie lokálnych sietí v tomto pásme naďalej individuálne povoľovať bez výberových konaní. To umožní lokálnym operátorom bez zvýšeného finančného zaťaženia poskytovať služby pri zaručení určitej kvality pre užívateľov. Prevádzkovanie zariadení v pásme 2,4 GHz je umožnené na základe všeobecného povolenia, ale nie je možné zaručiť kvalitu. Regionálni poskytovatelia na stretnutí konštatovali, že ceny zariadení za posledné roky klesli, čo spôsobilo preplnenie pásma 2,4 GHz. V dôsledku toho v tomto pásme klesli prenosové rýchlosti, a preto členovia ARTOS v mestách postupne likvidujú spoje vybudované v tomto pásme.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 17:32