StoryEditor

Parlament schválil vymenovanie Vladimíra Tvarošku za viceguvernéra NBS

16.03.2006, 18:12
Autor:
TASRTASR

Parlament dnes schválil návrh na vymenovanie súčasného štátneho tajomníka Ministerstva financií (MF) SR Vladimíra Tvarošku za viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS). Za návrh hlasovalo 81 z 85 prítomných poslancov.
Návrh na vymenovanie Tvarošku za viceguvernéra NBS predložila parlamentu vláda. Viceguvernéra napokon menuje prezident republiky.
S návrhom nesúhlasili predovšetkým poslanci Smeru, ktorí ho považujú za politickú nomináciu. Maroš Kondrót z tejto strany dokonca hovoril o vyslovení nedôvery ministrovi financií Ivanovi Miklošovi a celej vláde.
Tvaroška nahradí doterajšiu viceguvernérku NBS Elenu Kohútikovú, ktorej sa 27. marca skončí v poradí už 2. funkčné obdobie členky Bankovej rady (BR) NBS. "Zákon o NBS obmedzuje pôsobenie v BR len na 2 po sebe nasledujúce funkčné obdobia," spresnil pre TASR hovorca NBS Igor Barát.
Kohútiková bola členkou BR od 6. apríla 1994 a 28. apríla 2000 ju prezident Rudolf Schuster vymenoval za viceguvernérku NBS. Koncom mesiaca sa jej tak skončí 6-ročné funkčné obdobie. Podľa zákona o NBS, platného v roku 2000, totiž boli členovia Bankovej rady NBS, ktorí boli internými zamestnancami NBS, vymenúvaní na 6 rokov, zatiaľ čo externí na 4 roky. Súčasný zákon stanovuje, že funkčné obdobie všetkých členov Bankovej rady NBS je 5-ročné. Kohútiková mala v centrálnej banke na starosti predovšetkým menovú politiku.

Životopis Vladimíra Tvarošku:
Štátny tajomník MF Vladimír Tvaroška sa narodil 14. apríla 1972 v Trnave. Tam aj maturoval na gymnáziu, ktorého špecializáciou bola matematika a programovanie v roku 1990. Vysokoškolské vzdelanie získal na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave so špecializáciou na zahraničný obchod. Ešte pred promóciou, ktorá ho čakala v roku 1995, začal pracovať ako odborný publicista v roku 1993 v redakcii Českej tlačovej kancelárie (ČTK), neskôr ako voľný novinár v denníku Pravda. V rokoch 1997 až 1999 bol zástupcom šéfredaktora, zodpovedným za ekonomické spravodajstvo, vedu a techniku.
V rokoch 1992 až 1999 absolvoval viacero krátkodobých stáží, seminárov a študijných pobytov v zahraničí. Na fungovanie malého a stredného podnikania sa zameral vo firme Anglia Windscreens v Newmarket vo Veľkej Británii, na univerzite v škótskom Glasgowe absolvoval odborný seminár pre ekonomických žurnalistov a na škole Alpha Beta Colleges v Sydney v Austrálii bol jeho pobyt zameraný na marketing. Počas viacnásobného pobytu v USA sa venoval štúdiu vzťahov ekonomiky a politiky, ale aj ekonomickej publicistiky. Odborné žurnalistické vzdelanie získal aj počas seminára v agentúre Reuters v Londýne.
Poradcom podpredsedu vlády SR pre ekonomiku Ivana Mikloša bol Vladimír Tvaroška v rokoch 1999 až 2002. Po parlamentných voľbách v roku 2002 ho kabinet Mikuláša Dzurindu vymenoval za štátneho tajomníka MF SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 11:06