StoryEditor

Čína vytaví tento rok o 43 mil. ton ocele viac, ako jej hospodárstvo spotrebuje

01.07.2005, 14:14
Autor:
TASRTASR

Čínske oceliarne vytavia o 43 miliónov ton ocele viac, ako hospodárstvo krajiny spotrebuje. V odvetví na celom svete vznikli obavy, že čínska nadprodukcia sa dostane na svetový trh a spôsobí pohromu.
Prognózy sa napĺňajú. Od polovice apríla klesla priemerná cena 1 tony ocele z 580 USD, čo je v prepočte takmer 18 400 SKK, na 420 USD koncom júna. Pritom od začiatku apríla platia oceliarne dodávateľom za tonu železnej rudy o 70 % viac ako v marci. Najväčšie svetové oceliarske koncerny Mittal, Arcelor a ThyssenKrupp ohlásili obmedzenie produkcie. Experti predpokladajú, že v nasledujúcom období dôjde k rýchlemu zatváraniu nerentabilných oceliarní. Výroba v sektore sa obmedzí do takej miery, že komodity bude na trhu nedostatok a začne sa nový cyklus rastu jej ceny.
Rakúsky denník Die Presse uviedol, že Čína bola ešte donedávna hlavným odbytiskom pre oceliarsky sortiment, lebo jej kapacity nestačili kryť potreby rastúcej domácej ekonomiky. Na svetovom trhu sa rýchlo zvyšovala cena tejto komodity, čo viedlo mnohých podnikateľov k tomu, že sa začali venovať jej produkcii.
Michael Peneder, expert na suroviny z rakúskeho Ústavu pre hospodársky výskum (WIFO), denníku Presse uviedol, že Číňania vyrábajú hlavne stavebnú oceľ, ale mnohé špeciálne druhy ocele nemajú vo svojom výrobnom programe. Poukázal na to, že indický koncern Mittal, ktorý kúpil ostravskú firmu Nová huť, vložil veľké prostriedky práve do produkcie jednoduchého sortimentu ocele.
(1 USD = 31,739 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:05