StoryEditor

Ekonomika EÚ vzrástla v 1. štvrťroku o 0,6 %

16.05.2007, 09:03
Autor:
TASRTASR

Ekonomika eurozóny a celej Európskej únie (EÚ) vzrástla v 1. štvrťroku tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom v priemere o 0,6 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat. V 4. štvrťroku 2006 predstavovala miera rastu ešte 0,9 %, a to tak v eurozóne, ako aj v EÚ.
Oproti 1. štvrťroku minulého roka sa hrubý domáci produkt (HDP) v eurozóne zvýšil o 3,1 % a v EÚ o 3,2 %.
Konjunktúra eurozóny tak opäť výrazne prekonala americkú ekonomiku, hoci ju brzdilo zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) v Nemecku. Z hľadiska solídneho rastu sa považuje za isté, že Európska centrálna banka (ECB) už v júni zvýši svoj kľúčový úrok na 4 %.
Ekonómovia boli prekvapení, že silné euro a ochladenie americkej ekonomiky zatiaľ v Európe nezanechali takmer žiadne stopy. Odôvodňujú to predovšetkým skutočnosťou, že rast nie je viac závislý iba od silných exportov. Vzrástli totiž aj investície firiem a ochota spotrebiteľov nakupovať.
Rovnako ako vlani bolo hnacím motorom medzi veľkými krajinami eurozóny Nemecko. "Poradie krajín ukazuje obvyklý obraz: Nemecko je jednoznačne vo vedení, za ním nasleduje Francúzsko a Taliansko," uviedol analytik Gilles Moec z Bank of America. Americká ekonomika vzrástla na začiatku roka medziročne iba o 1,3 %, najpomalšie za posledné 4 roky.
Nemecká ekonomika zaznamenala od januára do marca rast o 0,5 % a prekonala výsledok z rovnakého obdobia minulého roka o 3 %. Európska komisia už minulý týždeň zvýšila svoje prognózy rastu v eurozóne. Očakáva za celý rok 2007 a 2008 rast HDP o 2,5 % ročne. Pre 2. štvrťrok predpovedá Európska komisia pre eurozónu ďalší rast v rozpätí od 0,4 do 0,9 %. Rovnaká je aj prognóza na 3. štvrťrok.
Podľa ekonómov nepotrebuje ekonomika eurozóny z dôvodu silného rastu viac pomoc ECB - preto by strážcovia meny mohli čoskoro ďalej zdražiť úvery. "Na základe údajov o HDP možno ďalšie zvýšenie úrokov v júni o 25 bázických bodov na 4,0 % považovať za hotovú vec," konštatoval Howard Archer z poradenskej spoločnosti Global Insight.
Informovali o tom agentúry APA a Reuters.
Na Slovensku v 1. štvrťroku 2007 podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu (ŠÚ) SR vzrástol HDP v porovnaní s 1. štvrťrokom 2006 reálne o 8,9 % (v bežných cenách o 12,3 %). Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa v 1. štvrťroku 2007 zvýšil HDP medziročne o 9,4 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 07:39