StoryEditor

Malchárek v otázke stimulov nepovolí

03.04.2006, 14:14
Autor:
SITASITA

Minister hospodárstva Jirko Malchárek aj na ďalej tvrdí, že slovenská vláda neposkytne dodávateľom automobilky Hyundai/Kia pri Žiline žiadne investičné stimuly. "Pokiaľ ja budem ministrom hospodárstva, vláda nikdy nebude konať pod tlakom a na základe vyhrážania sa medzinárodným súdom alebo arbitrážou. Vecne sme posúdili možnosti poskytnutia stimulov pre dodávateľov a jednoducho sme sa rozhodli, že prostriedky Slovensko neposkytne," reagoval pre agentúru SITA na kroky dodávateľov Malchárek.
Zahraniční dodávatelia pre Hyundai/Kia sú totiž aj naďalej pripravení podniknúť právne kroky voči Slovensku kvôli neposkytnutiu investičných stimulov. Ako ďalej v pondelok uviedol hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák, dodávatelia poslali list slovenskému ministrovi hospodárstva a ministrovi financií. Uvádzajú v ňom, že ak Slovensko neposkytne prisľúbené stimuly, predložia celú záležitosť Medzinárodnému centru pre riešenie investičných sporov vo Washingtone DC. "Ak vláda nezmení svoje rozhodnutie, dodávatelia Kia sú pripravení začať súdne kroky," dodal Dvořák.
Podľa neho zo Slovenska už odišiel jeden z kórejských dodávateľov automobilky Hyundai/Kia, spoločnosť SungWoo Hitech. "Kvôli nízkej podpore zo strany Slovenska sa rozhodol investor postaviť svoj závod v Českej republike," uviedol Dvořák. "Stimuly pre našich dodávateľov sú veľmi významné pre úspešnú implementáciu projektu Hyundai/Kia na Slovensku. Ak slovenská vláda neprehodnotí svoje rozhodnutie neposkytnúť štátnu pomoc, potom Slovensko stratí reputáciu medzi všetkými potenciálnymi zahraničnými investormi," uviedol prezident Kia Motors Slovakia In-Kyu Bae.
Vláda o neposkytnutí investičných stimulov pre zahraničných dodávateľov Kia rozhodla začiatkom februára. Kabinet sa podľa Malchárka tak rozhodol preto, že vybraní dodávatelia chcú investovať v zóne, v ktorej nie je podľa schválených pravidiel poskytovania investičných stimulov možné poskytnúť štátnu pomoc. Nová automobilka Kia pri Žiline zamestnáva zhruba 2 tis. ľudí zo všetkých regiónov Slovenska. Investícia spoločnosti Kia vrátane jej dodávateľov by mala vytvoriť viac priamo ako 7 500 pracovných miest, ďalších niekoľko tisíc pracovných miest sa vytvorí nepriamo. Hromadná výroba áut by sa mala začať v decembri tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 09:13