StoryEditor

Ak Enel nedokončí 3. a 4. blok Jaslovských Bohuníc, postavíme novú elektráreň

29.11.2006, 09:01
Autor:
TASRTASR

Ak sa spoločnosť Enel rozhodne nedostavať 3. a 4. blok jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach vybuduje Slovensko novú jadrovú elektráreň. Uviedol to dnes na diskusnom fóre HNClubu na tému Nová energetická mapa Európy generálny riaditeľ sekcie energetiky Ministerstva hospodárstva Marián Naniáš. "Rokujeme s Enelom, ale máme už aj konkrétne ponuky zo zahraničia na stavbu novej jadrovej elektrárne," uviedol v diskusii Naniáš. Myslí si, že by bolo lepšie dostavať dva bloky v Jaslovských Bohuniciach, pretože sa tam už nachádza reaktor aj ostatné hlavné komponenty. "Jeden blok je hotový na 50 % a druhý na 70 %. Chýbajú ešte káble a elektrina a riadiaci systém," vysvetlil Naniáš.
Na likvidáciu elektrární v Jaslovských Bohuniciach je pripravený aj Medzinárodný fond na podporu odstavenia elektrárne Bohunice (BIDSF), ktorý spravuje Európska banka pre obnovu a rozvoj v Londýne v objeme vyše 60 miliónov EUR, v prepočte 2,14 miliardy SKK. "V rámci fondu chceme podporovať projekty na podporu energetickej efektívnosti a obnoviteľných zdrojov energie," uviedol Naniáš. Prostriedky viazané v tomto fonde totiž nemôžeme čerpať hneď, pretože likvidáciu V1 a V2 bloku sprevádzajú bezpečnostné opatrenia trvajúce dlhší čas.
Podľa Naniáša by sme mali tento fond spravovať na Slovensku. "V rámci projektov podporených z fondu chceme napríklad zatepliť štátne budovy v okolí Jaslovských Bohuníc alebo začať poskytovať pôžičky na energeticky úsporné stavby, pričom 20 % z poskytnutých financií by sme pri splácaní odpustili," dodal Naniáš.
Okrem neho sa na diskusii zúčastnil hlavný ekonóm a člen vedenia skupiny MOL László Varró. Ten vo svojom príspevku spochybnil teórie o skončení "ropnej éry". "Myslím si, že trhový mechanizmus ponuky a dopytu na trhu s ropou bude vždy dosahovať svoju rovnováhu, nech už to bude pri akejkoľvek cene," povedal v úvodnom príspevku. Okrem toho hovoril o využívaní biopalív a hybridných áut ako alternatív k súčasnému spôsobu prepravy. Tiež pripomenul, že bude dôležité dodržať kvóty na zníženie produkcie CO2.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 09:02