StoryEditor

Otvorili úsek diaľnice D1 Ladce-Sverepec

09.12.2005, 15:33
Autor:
TASRTASR
Diaľničný úsek Ladce-Sverepec, ktorého výstavba trvala 8 rokov, otvoril dnes minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič. Podľa pôvodného plánu mala byť diaľnica D1 Ladce-Sverepec postavená v rokoch 1997 až 2000, vznikli však problémy s dodávateľskou firmou.

Diaľničný úsek Ladce-Sverepec, ktorého výstavba trvala 8 rokov, otvoril dnes minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič.
Úsek s dĺžkou 9 940 metrov (m) si vyžiadal 7,3 miliardy Sk. Podľa pôvodného plánu mala byť diaľnica D1 Ladce-Sverepec postavená v rokoch 1997 až 2000 za 4,5 miliardy Sk. Vznikli však problémy s dodávateľskou firmou Hydrostav, ktorá sa dostala do konkurzu a výstavbu dokončil Doprastav.
"Náklady sú vyššie tým, že sa to budovalo o niekoľko rokov viac," povedal Prokopovič. "Nie je preplatená ani jedna koruna navyše, len to navýšenie vzniklo z dôvodu bankrotu predchádzajúceho dodávateľa a následne aj časovým predlžením stavieb, kedy indexácie z titulu inflácie a podobných vplyvov boli značné."
Nový úsek diaľnice odľahčí obce Visolaje a Sverepec, ktoré trpeli hustou premávkou. Starosta Sverepca Jaroslav Biel odhaduje, že doprava cez obec poklesne na 20 % terajšieho stavu. "Pre obyvateľov našej obce je to veľmi významný deň. Pre nás to bude zadosťučinenie za to, čo sme si vytrpeli," povedal starosta.
Vodiči sa po diaľnici od dnešného popoludnia dostanú z Bratislavy až za Sverepec. Ďalší úsek diaľnice cez Považskú Bystricu by mal byť dokončený v roku 2007.
Národná diaľničná spoločnosť dnes s ročným predstihom odovzdala do užívania aj obchvat Bytče, ktorý je diaľničným privádzačom v rámci diaľničného úseku D1 Vrtižer Hričovské Podhradie. Privádzač s dĺžkou 1 621 m výrazne odbremení historické centrum mesta od tranzitnej dopravy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 10:45