StoryEditor

Cena vody pre domácnosti na východnom Slovensku sa zvýši

20.10.2005, 15:01
Autor:
TASRTASR

Návrh na zvýšenie cien pitnej a odkanalizovanie vody o približne 25 % pre domácnosti v budúcom roku pripravuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS). Pre veľkoodberateľov by sa mala cena znížiť o 4 až 5 %.
Návrh po prijatí v predstavenstve VVS by mal ešte odobriť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a konečné ceny budú známe začiatkom decembra. Ako uviedol dnes na tlačovej konferencii generálny riaditeľ VVS Stanislav Hreha, úpravu cien si vyžiadali jednak disproporcie medzi fakturovanou cenou a výrobnými nákladmi, jednak tlak zo strany ÚRSO na odstránenie krížových dotácií medzi obyvateľmi a právnickými osobami.
Podľa finančnej riaditeľky VVS Anity Gašparíkovej cena vody pre domácnosti je dlhodobo dotovaná a jej zvýšenie bude len vyrovnaním medzi cenami pre obyvateľstvo a veľkoodberateľov. V súčasnosti totiž domácnosti platia len približne 80,7 % z nákladov na pitnú vodu a vyše 90 % z nákladov na odkanalizovanú.
Dlhodobý trend v odbyte vody vo VVS je klesajúci. V tomto roku očakáva spoločnosť medziročný pokles odbytu pitnej vody o 5,5 % a odkanalizovanej o 2,7 %. VVS preto ráta s tohtoročným poklesom tržieb za vodné a stočné o vyše 92 miliónov Sk. Podľa Hrehu to súvisí s mylnou predstavou, že voda z vlastných studní je lacnejšia ako z verejného vodovodu. Samozásobitelia neberú totiž do úvahy náklady na vŕtanie studní, vlastnú chemickú úpravu vody či čerpadlá, poznamenal Hreha.
Manažment VVS tvrdí, že voda na Slovensku nie je drahá a nízka je aj spotreba 80 litrov na osobu a deň, čo je o 35 litrov menej ako je priemer v EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:15