StoryEditor

Európanov najviac trápi zamestnanosť a ekonomická situácia

03.08.2006, 14:20
Autor:
TASRTASR
Výhľadovo v horizonte 12 mesiacov zhoršenie očakáva 38 % Európanov v oblasti zamestnanosti a 35 % v ekonomike svojej krajiny. Vzorku opýtaných tvorilo takmer 30 000 ľudí.

Výhľadovo v horizonte 12 mesiacov zhoršenie očakáva 38 % Európanov v oblasti zamestnanosti a 35 % v ekonomike svojej krajiny. Ide o mierny pokles o 2, resp. 4 body oproti výsledkom prieskumu, ktorý bol vykonaný v novembri 2005.
Vyplýva to z výsledkov realizácie projektu Eurobarometer, ktorý uskutočnila spoločnosť TNS Opinion & Social pre Európsku komisiu. Výskum sa uskutočnil v marci a máji 2006. Vzorku opýtaných tvorilo takmer 30 000 ľudí v EÚ-25 plus v Bulharsku a Rumunsku (pristupujúci), v Chorvátsku a Turecku (kandidáti) a v tureckej komunite na Cypre. Zber údajov v SR sa uskutočnil v réžii agentúry TNS AISA Slovakia. Zhodnotenie všetkých odpovedí potvrdilo, že "počet respondentov, ktorí očakávajú zlepšenie ich národnej situácie v zamestnanosti a ekonomiky sa mierne zvýšil, a to o 1 až 2 body."
Najpozitívnejšie očakávania sa podľa výsledkov prieskumu týkajú celkového života respondentov - 35 % opýtaných verí, že sa im v nasledujúcich 12 mesiacov zlepší. Až 51 % neočakáva žiadnu zmenu a 12 % si myslí, že sa ich život zhorší. Tieto výsledky sa výrazne neodlišujú od sumarizovaných výsledkov prieskumu v novembri 2005.
Občania Európy sú tiež relatívne optimistickí pokiaľ ide o finančnú situáciu domácnosti a osobné postavenie v zamestnaní, buď očakávajú zlepšenie alebo žiadnu zmenu. TNS zistil, že 19 % opýtaných očakáva, že sa finančná situácia ich domácnosti v nasledujúcich 12 mesiacoch zhorší.
Na otázku Čo si myslíte, ktoré sú 2 najdôležitejšie problémy, ktorým musí vaša krajina v súčasnosti čeliť, opýtaní označili nezamestnanosť. Uviedli to 5 opýtaní z 10, teda 49 %, a tým opäť potvrdili:" nezamestnanosť je hlavnou obavou obyvateľov EÚ, čo znamenalo oproti novembru 2005 nárast o 4 body. Až 65 % populácie v nových členských štátoch EÚ má strach z nezamestnanosti, pričom v priestore EÚ-15 to bolo iba 46 %. Dokazuje to, že "obavy z nezamestnanosti má vplyv na stále širšie spektrum populácie EÚ-10," uviedol v rámci projektu Barometer TNS.
"Európania" okrem nezamestnanosti "sa boja kriminality, ktorú opýtaní považujú za druhý najčastejší problém. Výsledok sa nezmenil oproti predchádzajúcemu prieskumu a zostal vo výške 24 %." Obavy z kriminality sa podľa krajín rôznia: v EÚ-15 bol podiel po 12 % v Nemecku a Luxembursku a 54 % v Írsku, v EÚ-10 bolo 9 % v Slovinsku a 49 % v Cyperskej republike.
Tretím problémom obyvateľov starého kontinentu je v súčasnosti ekonomická situácia s podielom 23 %, teda za kriminalitou zaostáva o 1 bod, kým v novembri 2005 to bol druhý najčastejšie uvádzaný problém. V EÚ-10 je tento problém vnímaný silnejšie ako v starých krajinách, čo dokazuje podiel 27 % ku 22 %. V porovnaní s hodnotením v novembri 2005 získala ekonomická situácia, ako najdôležitejší problém, o 3 body menej.
Eurobarometer uviedol:"Systém zdravotníctva, prisťahovalectvo, terorizmus, inflácia a dôchodky tvoria druhú skupinu problémov s hodnotením medzi 18 až 10 % a oproti novembru 2005 hodnotenie inflácie pokleslo o 4 body." Hodnotenie ostatných oblastí sa výrazne nezmenilo. Väčšie rozdiely existujú v hodnotení medzi EÚ-15 a EÚ-10. V tejto vlne takmer dvakrát toľko respondentov z nových členských štátov v porovnaní s EÚ-15 uviedlo systém zdravotníctva, 30 % ku 16 %. Naopak, obyvatelia EÚ-15 sú viac znepokojení prisťahovalectvom, 17 % ku 3 % a terorizmom, 11 % ku 2 %.
Globálna riaditeľka agentúry TNS Polling & Social Marita Carballo sumarizovala: "Ostatné výsledky Eurobarometra ukazujú, že Európania sa naďalej obávajú nezamestnanosti a vývoja ekonomickej situácie vo svojich krajinách. Percento pesimisticky naladených respondentov je vyššie v nových členských štátoch a skutočnosť, že nezamestnanosť uvádza ako 1 z 2 najdôležitejších národných problémov 50 % respondentov, výrazne poukazuje na nespokojnosť s európskymi vedúcimi predstaviteľmi a na potrebu reakcie zo strany tvorcov stratégií."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:51