StoryEditor

Gazprom prerušil rokovania o výmene akcií so Shellom

19.09.2006, 13:29
Autor:
TASRTASR

Ruský ropný koncern Gazprom prerušil rokovania o výmene akcií s holandsko-britským ropným koncernom Royal Dutch/Shell. Podľa dnešnej informácie Gazpromu sa štátny podnik rozhodol pre tento krok preto, lebo pretrvávajú nejasnosti okolo oprávnenosti nákladov na projekt Sachalin-2, zameraný na ťažbu ropy a plynu v príbrežných vodách ostrova.
Gazprom plánoval výmenu 50 % akcií svojho obrovského náleziska plynu Zapolarnoje na Sibíri za 25-% podiel Shellu v projekte Sachalin-2, ktorého podstatnou súčasťou je vybudovanie najväčšieho technologického zariadenia na skvapalňovanie plynu na svete. Jeho kapacita bude 9,6 milióna ton tekutého plynu ročne.
Rozhovory o výmene podielov sú na mŕtvom bode už vyše roka. Ocitli sa na ňom po tom, ako Shell oznámil, že jeho náklady na Sachalin-2 vzrástli oproti pôvodnému výpočtu nákladov na dvojnásobok, teda na 20 miliárd USD, v prepočte vyše 590 miliárd SKK. Vzrástli napriek tomu, že ruská vláda predtým schválila celkom iné náklady na projekt.
Ruský minister ekonomického rozvoja German Gref dnes povedal, že dohoda o ťažbe na Sachaline bola podpísaná podľa zastaraného princípu v úsilí o získanie zahraničnej investície. Dodal, že ruská vláda však bude všetky podpísané zmluvy rešpektovať.
Gref tiež uviedol, že vláda nie je pripravená schváliť všetky náklady Shellu navyše na projekt Sachalin-2. Minister sa domnieva, že Shell upraví výšku nákladov a že dokonca už teraz na tento problém pozerá celkom inak.
Holandsko-britský koncern má v projekte Sachalin-2 podiel 55 % a japonské spoločnosti Mitsui & Co. a Mitsubishi Corp. 25-% respektíve 20-%. Skvapalnený plyn sa bude od polovice roku 2008 dodávať odberateľom v Japonsku a USA.
Informoval o tom Reuters.
(1 USD = 29,502 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:46